Daha önce tedaviler başlıklı konum ile saç dökülmesine dair bildiğim tüm tedavi yöntemlerini kendimce yorumlamıştım. Bugün ise tedaviler kısmında en çok sorulan sorulardan birisi olan 0.20/0.25 mg finastreid kullanımı üzerinde durmak istiyorum.
Öncelikle, bilimsel olarak bu konuda yapılan bazı çalışmalarda finastreid 0.20 mg ile 1 mg arasında etki anlamda büyük bir farklılık olmadığı 0.10 mg ise faydasız olduğu yönünde bazı deneyler mevcut. Bu yüzden, finastreide başlamayı düşünen kişilerin ve özellikle de gençlerin 0.25 mg gibi düşük dozlarla kullanıma başlamasını ve olabildiğince karaciğer ve böbrek sağlıklarını en az riske ederek tedaviye devam etmelerini öneriyorum. Kafamızdaki saçın, sağlığımızdan daha değerli olmadığını ve erkeklik ile ilgili bir problemi olmayan bir erkeğin diğer erkeklerden daha muteber olduğunu da hatırlatmak isterim. Tabi bu etki ve yan etki durumları kişiden kişiye değişiklik göstermekte olup 0.25 mg’dan fayda görülmemesi halinde (en az 6 ay kullanımı öneriyorum) 0.5 veya 1 mg çıkılarak devam edilebilir.
Maddi gücü olan kişilerin öncelik olarak propeciayı bölerek veya günlük 1 mg olarak kullanmasını öneriyorum. Çünkü proscar 5 mg olup tablet kesici veya bıçakla bölünmesi halinde tam bir dozaj ayarlaması yapılamayacağını da hatırlatmak isterim.
Umarım hepiniz tedavilerden beklediğiniz maksimum etkiyi alır, öte yandan da en az yan etkiyi alarak istediğiniz sonuçları elde edersiniz.