Gönderen Konu: Saç Ekimi Öncesi Restore Süreci  (Okunma sayısı 167 defa)

ewwy

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 16
Saç Ekimi Öncesi Restore Süreci
« : 27 Temmuz 2025, 23:34:55 »
Merhaba Arkadaşlar,

 Bu forumu yeni keşfettim. Öncelikle Adminlere kayıt olmanın nasıl bir eziyet olduğundan yakınmak istiyorum. Yaklaşık 5 farklı hesabımla kayıt olmayı denedim sonuç alamadım.. Neyse sonuç olarak buradayım.

Bu konuda saç dökülme sürecimin nasıl ilerlediği, nasıl en kötü haline geldiği, hangi noktada bir değişim yapmaya karar verdiğimi ve saç ekimi yapmaya karar vererek öncesinde saçlarımı toparlamak için girdiğim süreci fotoğraflarla anlatmaya karar verdim. Sürecimi paylaşmak istememin sebebi sizlerden de faydalı olabilecek tavsiyeler almak.

28 yaşındayım ve uzun süredir saç dökülme problemiyle baş etmeye çalışıyorum. Değişik zamanlarda değişik ürünleri kullandığım, saçımı sıfıra vurduğum zamanlar oldu ama kullandığım hiçbir şeyi şimdiye kadar düzenli hale getiremedim. En sık kullandığım minoxidil di. Onu da sürekli bıraktığım için saç dökülmem kötüye gitti sürekli. En son canıma tak ettikten sonra her şeyi bırakmaya karar verdim kel olursam kel olayım diyerek.

Her şeyi bıraktıktan bir kaç ay sonra saçlarım gerçekten çok korkunç gözükmeye başlamıştı ve bu böyle olmaz diyerek tekrar minoxidil e başladım. Ekstra olarak Finasterid topikal olarak kullanmaya başladım yan etkilerinden inanılmaz korkarak. Tüm her şeye yeniden başlamadan önce saçlarım aşağıdaki gibi gözüküyordu:

Şubat 2024



ewwy

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 16
Ynt: Saç Ekimi Öncesi Restore Süreci
« Yanıtla #1 : 27 Temmuz 2025, 23:48:27 »
(Forum kullanımına aşina olmadığım için konunun devamını buradan iletiyorum.)

Tam olarak kaç ay olduğunu hatırlamıyorum ama sanırım 2-3 ay sonra Topikal finasteridi kullanmayı bırakmaya karar verdim. Çok faydasını görmüş olmama rağmen, psikolojik olma ihtimali de olan yan etkiler görmeye başlamıştım. Ben de riske etmeye değmez diyerek finasteridi bırakma kararı aldım. Zaten saç ektiririm diye düşünüyordum. Bu süreç içerisinde minoxili hep kullanmaya devam ettim. Onun dışunda şampuan olarak Kerastase ve Alpecin dönüşümlü olarak kullanıyordum. Aşağıda Finasteridi bıraktığım zamanki saçlarımın halini paylaşıyorum. Saçlarımın toparlamış olarak gözükmeye başlamadı bana finasteridi bırakmak için güç vermişti.

Tam o zamanlarda saç ekimi klinikleri araştırmaya başlamıştım. İnternetten Dr. Pekiner (sanırım adını doğru hatırlıyorum) in numarasına ulaştım ve kendisine çok zor da olsa ulaşabildim. Benden saçlarımın her açıdan fotoğrafını atmam gerektiğini söyledi. Ben de ona gerekli fotoğrafları gönderdim. Onunla konuşmam benim için bir yıkım oldu. Çünkü saçlarımın dökülmesini oral Finasterid ile durdurmazsam, şuanki haline ekim yapamayacağını, yapsa bile yaşla beraber dökülme ilerlediğinde ekim yapılan alanın ada olarak kalacağını ve kötü bir görünüm oluşacağını söyledi. Bu konudaki dürüstlüğü açıkçası hoşuma gitmişti. Çünkü çoğu doktor bu kadar açık konuşmuyor alacakları paraya bakıyorlar genelde. Ben Dr. Pekinere, topikal Finasterid kullandığımı ve yan etkilerinden dolayı bıraktığımı bu sebepten ötürü oral Finasterid kullanmayı düşünmediğimi söyledim. O da o zaman maalesef yapacak bir şey olmayacağını söyledi.  O zamanlar topikal Finasteridi bırakalı yaklaşık 2 ay kadar oluyordu sanırım. Çok üzülmüş yıkılmıştım. Minoxil kullanmayı bırakmadım, ona devam ediyordum.

Haziran 2024

ewwy

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 16
Ynt: Saç Ekimi Öncesi Restore Süreci
« Yanıtla #2 : 27 Temmuz 2025, 23:59:02 »
Uzunca bir süre acaba oral finasteride başlasam mı diye düşünerek geçirdim. Bu süreç içerisinde minoxil i hiç bırakmadım. Benim daha büyük olan sorunumsa saçlarımın tepe bölgesindeki açılmaydı. Kendimi bu bölgenin dürüst bir fotoğrafını çekecek kadar özgüvenli hissetmiyordum, sonuçta Dr. Pekiner bu fotoğrafları gördükten sonra ekim için uygun olmadığımı söylemişti.

Saçlarımın daha iyiye gitmediğine karar verdiğim an artık bir risk almam gerektiğine karar verdim. Çünkü topikal finasteridin getirdikleri de gitmeye başlamıştı. Bu noktada oral finasteridi kullanan bir arkadaşımın da gaz vermesiyle ben de oral finasterid kullanmaya başladım. Kullanmaya başladığım ilk gün gerçekten kendime dürüst olmaya karar verdim ve saçlarımı ilk kez tüm açılardan fotoğrafladım. Hedefim en azından 1 yıl finasterid kullanıp, dökülmeyi durma seviyesine kadar getirip daha sonra saç ekimi yaptırmaktı (Dr. Pekiner'in önerdiği gibi) - yan etkilerinden hala korkuyor olsam da... Aşağıda finasteride ilk başladığım andaki fotoğraflarımı atıyorum. (O zamana kadar minoxil, bahsettiğim şampuanlar ve çok düzensiz bir şekilde bazı yağlar kullanıyordum.)

Ekim 2024

ewwy

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 16
Ynt: Saç Ekimi Öncesi Restore Süreci
« Yanıtla #3 : 28 Temmuz 2025, 00:12:10 »
Finasteridi kullanmaya başladıktan sonraki ilk 4-5 ay ciddi manada hiçbir fark görmedim. Yan etkileri var mıydı, yok diyemem. Psikolojik - mental hiçbir yan etkisini deneyimlemedim. Ama cinsel yan etkilerini çok da hafif olsa hissettim. Hala hissetmeye devam ediyorum. Fakat bu benim yaşam kalitemi engelleyecek kadar şiddetli bir yan etki şeklinde hissettirmediği için bununla yaşamaya katlanmaya karar verdim. Ama ilacın hiçbir etkisini görmediğim süreçte gerçekten iradem sadece yola devam etmemi sağladı. Çünkü neredeyse 6. aya kadar dökülmem hiç azalmadı. Buna lakin çevremden saçlarımın daha gür gözükmeye başladığıyla ilgili yorumlar almaya başladım.

Finasteridin gerçekten etkilerini görmeye başlamam ise bu aya yani Temmuz'a - Finasterid i kullanmaya başlamamın 8. ayına girmemle başladı. An itibari ile saç dökülmem ciddi manada azaldı, neredeyse hiç yok diyebileceğim seviyelere geldi. Temmuz'un başından itibaren Finasterid ve Minoxil kullanıma ek olarak şunlara başladım
-Dermapen (haftada 2) dermapenden hemen sonra Spectral F.7 Serum
- Haftada 2 Ketozonol şampuan
- Haftada 2 bakım yağları
-Sepamed Saç dökülmesi şampuanı + Alpecin şampuan

Saçlarımın dökülmesinin tam olarak durması ile bunlara başlamamın denk gelmesinin yerinde bir karar olduğunu düşündüm. Aşağıya saçlarımın en son geldiği halinin fotoğraflarını bırakıyorum.

Temmuz 2025

Dokuz

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 47
  • Saç ekimi sonuçları
Ynt: Saç Ekimi Öncesi Restore Süreci
« Yanıtla #4 : 28 Temmuz 2025, 00:14:34 »
Hocam çok uzun yazmışsınız hepsini okuyamadım.
Var olan saçları korumak için fin veya dud( ben dudasterid kullanımını destekliyorum) kullanmanın şart olduğunu düşünüyorum. Forumda da iyice araştır yan etki görenlerin sayısı çok az ki etki gördüklerini sananların hepsi de psikolojik olarak etkileniyor. Uzun süre finasterid kullandım ve nedensizce bıraktım. Bıraktıktan sonra saçlarım kısa süre içerisinde güçsüzleşti ve gözle görülür dökülmeler oldu. 1 sene sonra dudasterid kullandım. Var olan saçlarımı ekime kadar korumak istedim. Finasteridin 2 katı etki gördüğümü söyleyebilirim. Ayrıca ufak saç çıkışlarına da şahit oldum. Çok genç yaşta başladım hiçbir yan etki görmedim. Ekimden bir sene öncesine kadar dudasterid de kullanmayı bıraktım. Ve hayatımın hatasını yaptım. Saç ekeli 4 ay oldu ve dört aydır tekrar kullanmaya başladım.Tekrar o etkiyi göreceğimden hiç şüphem yok. Topikal formlarını hiç denemedim ve yan etkileri nedir bilmiyorum. Aynı yan etkilerinin görüleceği savunuluyorsa oral kullanmak daha mantıklı çünkü oldukça kişi tarafından test edilmiş. Minoksil ise sürekli kullanman gereken bir ilaç. Onu da pek önermem. Ömür boyu kullanımın getirdiği sıkkınlık ve maddi kayıp bir yana o spreyin sürekli kafanda olma hissi de bir yerden sonra bezdirir. Size önerim, kan tahlilleri yapıp bir cildiye doktoruna başvurmanız sonrasında dudasterid kullanmak istediğinizi ve bu konuyu onunla da tahlilleriniz ile beraber detaylı bir şekilde incelemeniz. Ayrıyetten dermaroller, vitamin takviyeleri de saç için tek başına çok önemli bir etki göstermese de dudasterid ile beraber kullanımının daha etkili olduğunu söyleyebilirim. Saçlarınıza masaj yapmayı da ihmal etmeyiniz. Ve en kısa zaman da saç ekimi için merkez arayınız

ewwy

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 16
Ynt: Saç Ekimi Öncesi Restore Süreci
« Yanıtla #5 : 28 Temmuz 2025, 00:21:46 »
Saçlarımın tam olarak dökülmesinin durmaya başlaması zamanına denk gelen ekstra takviyelerimle daha iyiye gideceğini ummaktan başka bir şey yapamıyorum şuan. Dr. Pekiner'in bana karşı tutunduğu acımasız dürüst tavır olmasaydı sanırım kendimi bu noktaya getirmeyi başaramazdım.

Sonunda bu yola başlarken de kendime dediğim gibi "1 sene Finasterid kullanıp sonra saç ekimi yaptırırım" sözümü tutmak adına saç ekim randevumu aldım. Her ne kadar Dr. Pekiner ile çalışmak istesem de bütçesi benim çok üzerimde olduğu için başka alternatiflere yönelip Asuman Hair de karar kıldım. Saç ekimimi Aralık ayında gerçekleştireceğim. O zamana kadar saçlarımın biraz daha toparlanacağını umut ediyorum. Finasterid ile yaşamayı öğrendiğim için kafamda kurduğum plana göre saç ekiminden sonra da minimum 1 yıl daha devam etmeyi düşünüyorum. Temmuzda başladığım ekstra takviyeleri de aynı şekilde saç bakım rutinime oturtmaya karar verdim.

Bu konuyu burada açıyor oluşumun sebebi, tüm bu sürecimi sadece kendi içimde yaşamaktan gerçekten bunalmış olmam ve aynı zamanda benden daha deneyimli olan insanların tavsiyelerini duyabilecek olmam. Ve eminim bu forumdaki herkes şunu söylediğimde beni çok iyi anlayabilir: saç dökülme problemimi anlayabilecek insanlar ile iletişimde olmak ve onlarla beraber bu süreçte motive kalmayı öğrenmek istiyorum.

Saç ekim tarihime kadar konuyu güncelleyeceğim ve sonrasında da tabii ki. Bu süreç içerisinde dediğim gibi, benim gözümden kaçırdığım, iyi geldiğine çok emin olduğunuz herhangi bir bakım rutini varsa paylaşırsanız çok mutlu olurum.  Bir şekilde forumu uzaktan ziyaretçi olarak takip eden (benim de en başlarda olduğum gibi) ve saçlarını kurtarmaya nasıl başlayacağına emin olamamış veya gerekli motivasyonu bulmakta zorlanan birileri var ise onlara da ilham olmak dileği ile... Şimdilik görüşürüz :)

ewwy

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 16
Ynt: Saç Ekimi Öncesi Restore Süreci
« Yanıtla #6 : 28 Temmuz 2025, 00:26:14 »
Hocam çok uzun yazmışsınız hepsini okuyamadım.
Var olan saçları korumak için fin veya dud( ben dudasterid kullanımını destekliyorum) kullanmanın şart olduğunu düşünüyorum. Forumda da iyice araştır yan etki görenlerin sayısı çok az ki etki gördüklerini sananların hepsi de psikolojik olarak etkileniyor. Uzun süre finasterid kullandım ve nedensizce bıraktım. Bıraktıktan sonra saçlarım kısa süre içerisinde güçsüzleşti ve gözle görülür dökülmeler oldu. 1 sene sonra dudasterid kullandım. Var olan saçlarımı ekime kadar korumak istedim. Finasteridin 2 katı etki gördüğümü söyleyebilirim. Ayrıca ufak saç çıkışlarına da şahit oldum. Çok genç yaşta başladım hiçbir yan etki görmedim. Ekimden bir sene öncesine kadar dudasterid de kullanmayı bıraktım. Ve hayatımın hatasını yaptım. Saç ekeli 4 ay oldu ve dört aydır tekrar kullanmaya başladım.Tekrar o etkiyi göreceğimden hiç şüphem yok. Topikal formlarını hiç denemedim ve yan etkileri nedir bilmiyorum. Aynı yan etkilerinin görüleceği savunuluyorsa oral kullanmak daha mantıklı çünkü oldukça kişi tarafından test edilmiş. Minoksil ise sürekli kullanman gereken bir ilaç. Onu da pek önermem. Ömür boyu kullanımın getirdiği sıkkınlık ve maddi kayıp bir yana o spreyin sürekli kafanda olma hissi de bir yerden sonra bezdirir. Size önerim, kan tahlilleri yapıp bir cildiye doktoruna başvurmanız sonrasında dudasterid kullanmak istediğinizi ve bu konuyu onunla da tahlilleriniz ile beraber detaylı bir şekilde incelemeniz. Ayrıyetten dermaroller, vitamin takviyeleri de saç için tek başına çok önemli bir etki göstermese de dudasterid ile beraber kullanımının daha etkili olduğunu söyleyebilirim. Saçlarınıza masaj yapmayı da ihmal etmeyiniz. Ve en kısa zaman da saç ekimi için merkez arayınız

Hocam çok teşekkürler mesajınız için. Dudasterid konusunu araştıracağım. Onun dışında uzun yazdığımı biliyorum fakat sürecimin anlaşılması açısından gerekli olduğunu düşünüyorum yazdığım her şeyin. Çünkü hangi noktada neyi bırakmaya karar verdim/neye başlamaya karar verdim ve bunların nasıl etkileri oldu - saç ekiminin ne noktada mantıklı çözüm olduğunu anladım vs. bu noktalar açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Minoxil konusunda aynı şeyi düşünmüyoruz maalesef. Kullanmaktan rahatsızlık hissetmiyorum sürekli olması gerektiğinin farkında olarak. Yanıtınız için çok sağolun.

 

Facebook Twitter Instagram