Bazı arkadaşlar hâlâ konuyu sadece “saç çıktı mı, çıkmadı mı?” seviyesinde değerlendiriyor. Oysa saç ekimi sadece saçın çıkması değildir.
İlk gün yaptığım ön çizgi tasarımı, donör alımı ve greft yönüyle ilgili yorumlara da eleştirdiğim saç ekimlerini sonuç çıktıktan sonra “Aa bak sonuç başarılıymış” demek, konuyu yüzeysel okumaktan başka bir şey değil.
Ben saç ekimini estetik açıdan değerlendiriyorum. Çünkü mesele sadece saçın çıkması değil; o saçın doğal durması, yüzle uyumlu olması, ön çizginin yaşa ve kemik yapısına uygun tasarlanması, saç yönlerinin doğru verilmesi ve donör alanın dengeli kullanılmasıdır.
Birçok insan sonuçta saç çıkmasına rağmen içten içe şunu söyler:
“Keşke bu saçlar çıkmasaydı da düzgün bir planlamayla tekrar ekim yaptırsaydım.”
Çünkü yanlış tasarlanmış bir ön çizgi, hatalı açı verilmiş greftler veya agresif şekilde tüketilmiş bir donör alan; çıkan saçtan daha büyük bir problemdir. Çıkmış ama estetik olmayan saç, geri dönüşü zor bir hatadır.
Tecrübe ve bilgi tam olarak burada devreye girer. Saç ekimi teknik bir işlem olduğu kadar ciddi bir estetik planlamadır. Sadece sonuca bakarak yorum yapmak kolaydır; süreci ve detayları okuyabilmek ise başka bir seviyedir.
Geçmiş olsun. Umarım herkes bu süreci sadece “çıktı mı çıkmadı mı” mantığından çıkarıp, estetik bütünlük açısından değerlendirmeyi öğrenir