Güneşten korunma konusu gerçekten çok kritik, buna kesinlikle katılıyorum. UV ışınları yaz-kış fark etmiyor, camdan da geçebildiği için düzenli güneş koruyucu kullanımı yaşlanmayı yavaşlatan en temel adımlardan biri.
Topikal ürünlerle cilt kalitesi ciddi anlamda iyileştirilebilir; retinoidler, C vitamini, niasinamid gibi içerikler cildin dokusunu, parlaklığını ve genel görünümünü belirgin şekilde toparlayabiliyor. Bu anlamda düzenli ve bilinçli bir rutinle algısal olarak daha genç bir görünüm elde etmek mümkün.
Ama yaşlanma sadece cilt yüzeyiyle sınırlı bir süreç değil. Zamanla yüzdeki yağ yastıkçıklarının yer değiştirmesi, hacim kaybı ve kemik yapıda meydana gelen değişimler de görünümü ciddi şekilde etkiliyor. Bu yüzden cilt ne kadar iyi olursa olsun, bakışlardaki ifade ve yüz mimiklerinin gençlikteki hali birebir geri gelmeyebiliyor. Cerrahi ve enjeksiyon işlemleriyle belli ölçüde destek sağlanabiliyor ama birebir eski formu yakalamak zor.
Özetle; iyi bir cilt bakımıyla cildi mümkün olan en iyi durumda tutmak çok değerli, ancak yaşlanmanın sınırlarını belirleyen başka anatomik faktörler de var. Gerçekçi beklentilerle ilerlemek en sağlıklısı gibi duruyor.
İÇSEL ; Ligament bağ dokuları ve smas kas fasya sistemi (yağları taşıyan ana unsurlar kemikten sonra) (yüzün sarkmamasını sağlayan şey ama zamanla gevşiyor ve cilt kendini aşağı bırakıyor)
Derin yağ yastıkçıkları ve normal yağ yastıkçıkları (iskeletleşmeyi engelleyen,canlı görünümü veren bu)
Yüz iskeletindeki değişimler(erime ve mineral olarak sindirilme) (yüz yağlarını tutan ana unsur,milimetrik oynamasında bile göz altı torbaları,gölgelenme artar ve sarkma olur)
Dışsal : Kolajen ve elastin lifleri (cildin parlaklığını ve ışık yansıtmasını sağlar)
Cilt bariyeri (cildin su tutmasını,cildin koruyucu ana unsuru olan yağlardan oluşan bir yapı,bariyer bozukluğunda cilt yorgun, yağ kaybetmiş gibi görünebilir, en ufak ciltle temasta cilt kızarır)
80 yaşında olan bi zamanlar ünlü şarkıcı "Cher" in yüzüne bakabilirsiniz kendisi 30-40 arasında gösteriyor fakat yüz iskeleti çok erimiş artık dışa vuruyor