"Propilen glikol oranin cok yuksek bu dogrudan ciltten emilimi arttirir..."
Yanlis. Tam tersi etanol stratum corneum'daki lipidleri cozerek minoxidil transdermal penetrasyonu arttirir. Propilen glikolun iki amaci vardir, birincisi 71mg/mL sekilde minoxidili cozdugunden dolayi etil alkolden cok daha iyi bir cozucudur (yan cozucu) ama ikinicsi etil alkol cok cabuk buharlastigi icin etanolun hizlica buharlasmasini onlemek amaciyla minoxidil cozeltisine koyulur. Ki ben propilen glikol yuksek cozelti ile bunu deneyimledim, yani uzun bir sure ciltte kaliyor (propilen glikol yuksek oldugu zaman)
"...Etanolle ayni oranda konuluyor benim bildigim..."
Yanlis.Standart olarak propilen glikol %20-30, Etanol %40-%60, Saf su %10-20'dir. Uzamasin diye eklemeyi atladigim bir detay daha var ben etanol yuksek bir cozelti de hazirladim (130ml etanol + 75ml PG + 45ml saf su) olacak sekilde ancak etanol yuksek cozeltiler genellikle %5 minoxidil tozunu cok daha uzun surelerde cozuyor, manyetik karistiriciya koyup karismadigini (beyaz ve sisliydi) gorunce zaten (cozelti denmez aslinda, suspansiyon) yeni bir cozelti hazirlamaya koyuldum. Manyetik karistirici hicbir ise yaramiyor onu soyleyeyim 1, ikinicisi ise kasik ya da varsa baget (lab tipi) ile karistirdiginiz takdirde dahi en az 2 saat karistirmaniz gerek.
"...Penterasyon arttirici madde zaten pgdir..."
Yanlis, ustte yaniti yaziyor.
"...Etken ne kadar surede hangi isida cozunuyorsa ortami ayarlayip ardindan pg ilavesi ve saf suyla tamamlamak gerekiyor"
Isiya gerek yok hocam. Isisiz da minoxidil tozu gayet guzel cozunuyor yalniz uzun suruyor. Gliserinli cozeltiler icin bu durum farkli olabilir viskozitesi daha yuksek oldugu icin.
Su makaleye goz atarsaniz etanolun %90 oranina kadar cikartildiginda aslinda absorpsiyonun (emilim) arttigini gorebilirsiniz. Etanolun asil amaci minoxidilin yuzeyde kalmasini engelleyip dermal papillaya ulasmasini saglamaktir.
https://doi.org/10.1002/jps.2600840605Ayrica sunu da soyleyeyim gecici hipertansiyon etkisi cok kisa suruyor. Tekrar (hemen art-arda) yapilan olcumlerde ikinci sonuc (arada max 5-10sn ya var ya yok) normal cikiyor. Olcumun dogasi geregi bir problem olabilir, ya da cihazin/makinenin algilamasinda bir problem olabilir vs. ama gercekte olan bir etki degil gibi. RAAS anomalisi ya da sodyum/su toplamasi (odem) gibi bir durum gozlemlemedim zaten kullanim sureci boyunca. Herhangi bir semptomum yoktu.
Topikal minoxidil ile 2. bir test yapma ihtimalim su an yok. Ama yanilmiyorsam o da ikinci olcumde normale donuyordu, zaten donmese de suya karistirip oral minoxidil kullanabilirim yani problem yok.
Ek olarak sunu da soyleyeyim, 100ml suyu bir bardaga aktardigim 2.5mg tozun uzerine dokup 2-3 dk karistirip ictigimde olcumlerde tansiyona dise dokunur bir etkisi oldugunu gozlemlemedim.
Tesekkurler.