Gönderen Konu: Finasteridin Sinsi İlerleyen Etkisi  (Okunma sayısı 199 defa)

Conqueror1453

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
Finasteridin Sinsi İlerleyen Etkisi
« : 31 Mayıs 2026, 15:02:01 »
Arkadaşlar merhaba geçmiş bayramınız mübarek olsun

Denize düşen yılana sarılır hesabı 6 aydır bir işe yarar diye finasterid kullanıyorum.  Ekim onceside doktorlar tavsiye ettiği için devam ediyorum.

Yalnız bu finasteridin yan etkilerinden biride depresyon duruma göre intihar düşüncesi bile olabiliyor.

Bende ilk başta cinsel yönden etki yapsa da toparladı yalnız sonrasında kapıdan giremezsem bacadan gireririm hesabı depresyonla geri döndü.

Fazla özele girmek istemiyorum örnek vereyim  derin mevzularda olumsuz bir durum yaşadığında anlık psikolojiye  intihar düşüncesi de etkileyebiliyor.

Bana birşey olmaz demeyin hayatınız da öyle zor bir an gelir ki Allah muhafaza dikkat etmek lazım.

Lütfen bu finasterid konusunda dikkatli olun.

Doktor onayı olmadan kullanmayin kesinlikle bu yan etkilerini de gozardi etmeyin.

Topikal versiyonu ne derece faydalı olur bilmiyorum kullanan varsa tecrübelerini paylaşırsa bizlerde tecrübesinden faydalanmış oluruz.

Teşekkürler

Yusuf33

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
Ynt: Finasteridin Sinsi İlerleyen Etkisi
« Yanıtla #1 : 31 Mayıs 2026, 15:26:13 »
Hocam ben de birçok kişiye öneren biri olarak bu süreçten ben de geçtim. Öncelikle kendi perspektifimden finasteride başlama sürecini anlatayım.

Geçen yıl Ağustos gibi bu foruma kaydoldum ve paylaşım yaptım. O zaman değin finasteride adlı bir ilacın varlığını dahi bilmiyordum. Yıllarca ailemin tanıdığı dermatoloğa gittim ve bana pahalı pahalı mezoterapiler sattı ama içi boştu. Böyle bir çözümden hiç bahsetmedi. Çünkü eğer bahsetseydi başlardım ve ona para kazandırmayı bırakırıdm diye düşündü sanırım.
Sonra bu ilacı araştırdım ve iyi bir İngilizcem olduğu için uluslarası kaynaklara baktım. Çünkü Türkçe kaynaklar yok veya çok kısıltı. Türk doktorlar bu ilaca siyanür muamelesi yapıyor. Türk saç influencer'ları sanki yasaklı maddeymiş gibi muazmele yapıyor. Saçma sapan serumları markalardan para alarak pazarlıyor ama hepsi çöp. Bu yüzden İngilizce kaynaklara baktım. Bilimsel makalelere baktım. Kendi araştırmamı yaptım. Yabancı forumlarda saç ekimlerini inceledim. Başarılı ve yıllarca başarısı süren ve 2-3 yıl sonra eskisinden daha kötü olan ekimlere baktım ve sebeplerini araştırdım.
Bu araştırmalarım neticesinde önüme iki seçenek çıktı. Ya saçımı olduğu gibi bırakıp kelliği kabul edecektim ya da tedaviye başlayıp kurtarabildiğimi kurtarıp belki ekimle taçlandıracaktım. Ben de inisiyatif alıp bir doktor kontrolünde finasteride başladım.
Çoğu kişinin aksine depresyona değil tersine mutluluğa yaradı. Çünkü saç dökülmesi sorununa bilimin onayladığı ve işe yaradığı en etkili tedavilerden birini uyguluyordum ve bu kafamı rahatlattı. Yaptığım hatalardan biri de finasteride ile ilgili reddit, youtube ya da instagram tarzı yerlerde yorum okumaktı. Aşırı bir bilgi kirliliği olduğunu gördüğümden hepsini engelledim, okumuyorum. Avusturalyalı ve hintli bir doktorun sunduğu "Hairloss show" idi sanırım, Spencer Kobren (30+ yıldır bu ilacı kullanıyor.) ve PerfectHairHealth adlı kaynakları takip ediyorum doğru bilgi almak için.

Şimdi gelelim finasteride'in iddia edildiği yan etkilere. Literatürde en fazla görülen etki cinsel yan etki, oranı %2-4 arası. Bunları bir kısmı da nocebo. Çünkü şeker hapı verilen adam "benim kuş ötmüyor aga ilaçtan dolayı" diyor yani, bu da %1-2 civarı.
Ama çeşitli platformalardaki yorumlara bakarsan herkes yan etki görüyor mübarek. Adamın birisi finasteride dokunduğum gibi aleti unuttum diyor. Sadece dokunarak düşün. Bağırsak problemleri yaşadım diyen bile var.
Gerçek yan etkiler yok mudur? Elbette vardır. Bunları azaltmak mümkün. Kimisi günde yarım mg, kimisi haftada 3 mg (pzt, çrş, cuma) kimisi ise topikal finasteride kullanarak bu yan etkileri daha da azaltabilir. Çok küçük bir azınlık elbette olacaktır asla finasteride tölere edemeyen. Ona da yapacak bir şey yok.

Bir de Finasteride yan etkileri o kadar subjektif ki minoxidil gibi somut bir yan etki skalası yok (oral minoksidil kalp çarpıntısı yaptı mesala bende bu oldukça nesnel, bıraktım geçti.) Libido diyor mesala abi belki işin ters gidiyor streslisin belki yorgunsun uykunu alamadın hemen niye fin'e buluyorsun? Psikolojik etkiyi mesala nasıl nesnel değerlendireceğiz evet kendini biraz kederli hissedebilirsin doğru ama saçın dökülünce de kederli hissetmiyor musun?
Nesnel yan etkisi yok mu yani doğrudan görülen? Var elbette. Sperm kalitesi. Finasteride sperm kalitesini düşürüyor bu çalışmalarla tescilli, ki zaten mantıken prostatı küçültüyorsun elbette kötüleşir. Ama bu noktada :
Eğer sağlıklı bir bireysen ve sperm kaliten hali hazırsa yüksekse bu düşüş fertiliteyi etkilemiyor.
Eğer zaten sperm kaliten sınırdaysa evet seni kısır düzeyine sokabiliyor ama bırakınca eski sınıra dönüyor. Bu arada sigara da sperm kalitesini düşürüyor önce önü bırakmak önemli.

Yani özetle kullanmak kişiyi bağlar. Saç dökülmesi tedavi edilmek zorunda olunan bir durum değil. Milyonlarca kel insan var. Ama bu durumla savaşmak istiyorsan malesef elimizdeki en güçlü silah bu çünkü sorunun köküne iniyor, kök sebebi ortadan kaldırıyor o da saçı döken DHT hormonu. Bu ilacı almadan saç dökülmesiyle savaşmak akıntıya karşı kürek çekmeye benziyor. 1 adım ilerliyorsun ama DHT senden 2 adımı geri alıyor.

Ez cümle benim tek pişmanlığım şu bu ilaca neden 2-3 yıl önce başlamadım. Doktorum neden bana böyle bir ilacın varlığından bahsedip bana seçenek hakkı tanımadı. Şu an saçlarım çok daha iyi bir durumda olurdu.
Bunlar kendi düşüncelerim.

Conqueror1453

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #2 : 31 Mayıs 2026, 15:32:17 »
Yan etki kişiden kişiye değişir bak bende yan etki yapıyor ama senin söylediğine göre sende yapmıyor yalnız bu başka bir kişide depresyon etkisi yapmayacağı anlamına da gelmiyor.

Yusuf33

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #3 : 31 Mayıs 2026, 15:39:48 »
Hocam o zaman saç dökülmesi mi daha çok depresyona sokuyor ilaç mı kişi ona karar verecek.
Şahsen beni hiçbir şey yapmamak daha çok depresyona sokar. Şimdi en azından şunu diyorum elimden geleni yapıyorum gerisi Allah'a kalmış.

Conqueror1453

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #4 : 31 Mayıs 2026, 16:07:37 »
Hocam o zaman saç dökülmesi mi daha çok depresyona sokuyor ilaç mı kişi ona karar verecek.
Şahsen beni hiçbir şey yapmamak daha çok depresyona sokar. Şimdi en azından şunu diyorum elimden geleni yapıyorum gerisi Allah'a kalmış.

La gardaş intihar düşüncesi gelip Allah muhafaza ölsen ne yapacak saçları o zaman ?

Yan etki gören olursa dikkat etmeli sinsi birşey bu depresyon

Yusuf33

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #5 : 31 Mayıs 2026, 16:13:49 »
Haklısın hocam.

duck

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #6 : 31 Mayıs 2026, 18:23:09 »
19'da dut başladım 23'üm şuan hiçbir yan etki yok. insanlar genelde bir sıkıntı yaşasalar direkt kullandığı ilaca bakıyorlar kafa rahat kullanılmayacaksa sıkıntı olmasa bile sıkıntı yapar insan

Yusuf33

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #7 : 31 Mayıs 2026, 18:27:47 »
Saçlar brad pitt gibidir tek yan etki odur sanırım.

Conqueror1453

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #8 : 31 Mayıs 2026, 20:38:07 »
19'da dut başladım 23'üm şuan hiçbir yan etki yok. insanlar genelde bir sıkıntı yaşasalar direkt kullandığı ilaca bakıyorlar kafa rahat kullanılmayacaksa sıkıntı olmasa bile sıkıntı yapar insan

Kişiden kişiye değişiyor yan etki durumu dikkatli olunması gerekiyor herkes aynı degil

Facebook Twitter Instagram