Gönderen Konu: Finasterid ile İlgili Uyarılara Göz atın  (Okunma sayısı 760 defa)

Conqueror1453

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
Finasterid ile İlgili Uyarılara Göz atın
« : 07 Haziran 2026, 21:58:20 »
Arkadaşlar günlük 1.25 mg kullaniyorum. Psikolojikmen depresyon hayattan soğuma intihar düşünceleri gibi olumsuz düşünceler yan etkisi ile karşılaştım. Dikkatimi toparliyamiyorum. Herkesin bünyesi elbette bir değil ne olur ne olmaz aman deyim dikkatli olun bir anlık duygusal boşluğunuz da sinsice bu yan etki etkisini gösterebilir. Lütfen dikkatli olun kullanım broşürünü okuyun ve doktorunuza danışmadan başlamayın herhangi bir olumsuz durumda hemen doktorunuza başvurun.
Ben 7 aydır kullandım cinsel yönden yapsa da toparladı ama depresyon intihar düşüncesi hayattan soğuma gibi yan etki gözlemliyorum kendimde.

İyi niyetli olarak sizleri uyarmak istedim

Evli olanlar içinse önemli bir uyarı var

Conqueror1453

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
Ynt: Finasterid ile İlgili Uyarılara Göz atın
« Yanıtla #1 : 07 Haziran 2026, 22:22:43 »
« Son Düzenleme: 07 Haziran 2026, 22:33:47 Gönderen: Conqueror1453 »

Yusuf333

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #2 : 08 Haziran 2026, 10:48:47 »
Bir konuyu bilimsel olarak ele alırken kanıt/ispatın gücüne göre karar vermek gerekir. Alttaki resimde tabloya koyacağım gibi alanında uzman bir doktorun görüşleri piramitin en altında yer alırken sistematik ve meta analiz ile yapılan araştırmalar ve bu araştırmalar neticesinde klavuzlara giren çalışmalar da en üsttedir değerlendirme yaparken. Bu tıbbın her alanında geçerli. Bir kardiyoloğun kan sulandırıcı ya da tansiyon hapını verirken mevcut durumunuzu klavuzlara göre değerlendirerek verir. Risk/kazanç ratio'sunu değerlendirir.

İnternette birçok doktor saç için fin önerirken bir kısmı da asla bulaşmayın diyor. Ama hangisini dinleyeceğiz? İkisini de dinleyebiliriz ama bir karar verirken kanıtların en kuvvetli olandan lehine vermek gerekiyor.

Ben de bu noktada tedavime başlamadan önce şuradan makaleler incelemeye başladım : https://scholar.google.com.tr/scholar?q=propecia+and+suicide+risks,+scientific+review&hl=tr&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart

Bu en üstte iki çalışma : https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405456924000622  (meta analiz)
ve https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/2772818 

Sonuçlarına baktığımda "We conducted a systematic review and meta-analysis to provide the most recent evidence regarding the association between 5-ARI use and the risk of depression and suicide. Our analysis revealed some important findings. First, we found no statistically significant association between 5-ARI exposure and the risk of depression or suicide." yani sistematik ve meta analiz yönetmleriyle düzenlediğimiz bu çalışmada 5-ARI (5- alfa reduktaz inhibitörü) ile deprasyon ve intahar arasında İSTATİSTİKSEL OLARAK ÖNEM ARZ EDEN bir bağlantı bulamadık yazıyor.

Elbette herkesin kişisel deneyimi farklı olabilir. Prospektüste koyma sebebi firmanın kendini güvenceye almak istemesinden kaynaklı.

Ben en çok şunu merak ediyorum, bu ilacı bir doktor bize bilmeden verse ve dese ki üzümü ye bağını sorma ve yıllarca alsak bu tarz şeyler (cinsel yan etkiler, depresyon vs) konuşur muyduk?

Hamilelik kısmıyla ilgili ise şunu ekleyeyim, hiçbir kadın ya da çocuk ilaca temas etmemeli. DHT düşüşü hamile kadınlarda fetüsün gelişimini tehlikeye sokar. Çocukların da gelişimini olumsuz yönde etkiler özellikle erkek çocuğun. Bu yüzden bu uyarı değerli.

Edit : 2. makalenin linkini yanlış koymuşum düzeldi.
« Son Düzenleme: 08 Haziran 2026, 21:10:25 Gönderen: Yusuf33 »
  • Ekim Tarihi: Umarım hiçbir zaman
  • Yaşınız 30
  • Medikal Tedavi 1 mg propecia/gün (finasteride) ve %5 regaine köpük/gün (minoxidil)
Amacım bu kirli endüstride, duygusal olarak kandırılmaya açık gençlere katıksız doğruyu söylemek.

Saç ekimi yaptırmayı düşünüyorsan bu makeleyi oku, özellikle gençsen :
https://www.sacekimisonuclari.com/index.php?topic=41239.new#new

Cenk tasmedir

• Yeni üye
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #3 : 08 Haziran 2026, 11:32:36 »
Ben hiçbir zaman kullanmadım önermem de

Conqueror1453

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #4 : 08 Haziran 2026, 14:42:57 »
Kardeş yusuf33 bak insanlara finasteride oneriyorsun ama bak ben intihar düşüncesine bile girdim 7 aydır kullanıyorum üstelik spermde kalırsa cinsel ilişkide doğacak çocuğun cinsel organlarına kadar etki ediyormuş bunları niye söylemiyorsun yan etki olarak ? Kardeş iyi niyetli olabilirsin belki ama ben kafayı yiyordum o derece soyleyim kanıt ispat istiyorsan önerdiğin ilacın yan etkileri yukardaki resimde yazıyor bir bak istersen.

Conqueror1453

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #5 : 08 Haziran 2026, 15:10:56 »
Sürekli onerip.durma finasteridi birinin başına bir olay gelir benim gibi depresyona girer intihar eder sıkıntı yaşarsın finasteridmis dutasterid miş Allah muhafaza sıkıntı hormon ilacı bu şakası olmaz denedim gördüm tecrübemi paylaşıyorum insanları uyarıyorum hiçbirsey sağlığınızdan değerli değil. Ömür boyu yada uzun yıllar bu ilaçlar kullanılmaz prostat kanseri ile ilgili de broşürde yan etki uyarısı var.

borella01

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #6 : 08 Haziran 2026, 15:11:27 »
finasterid ile ilgili ciddi yan etki bildiren kişiler yıllardan beri var ara ara sürekli çıkıyor .intihar eğilimi.kalıcı erektil  disfonksiyon vb .sanırım on binde bir bile olsa gözlemleniyor .hatta bir ara merk firmasına karşı mağdurlar bir vakıf altında ciddi davalar açmışlardı.yanlış hatırlamıyorsam merk bu davacılara örtülü bir şekilde milyonlarca dolarlık tazminat ödedi şikayetlerini geri çekmeleri karşılığında .ama şu da var bu vakıf o kadar organize olmasına rağmen 500 kadar mağdur ancak bulabildi .dünyada milyonlarca kişi bu ilacı kullanıyor ona rağmen sadece 500 kişi  bulabildiler . hadi abartalım dünya genelinde 5000 kişi bu yan etkilerle karşılaşıyorsa psikolojik yönüne olabilir gibi geliyor bana .kafaya çok takarsan ağrı kesici bile aynı şeyleri yapabilir bilemiyorum yani bu yan etkiler ne kadar gerçekçi.

Conqueror1453

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #7 : 08 Haziran 2026, 15:17:10 »
finasterid ile ilgili ciddi yan etki bildiren kişiler yıllardan beri var ara ara sürekli çıkıyor .intihar eğilimi.kalıcı erektil  disfonksiyon vb .sanırım on binde bir bile olsa gözlemleniyor .hatta bir ara merk firmasına karşı mağdurlar bir vakıf altında ciddi davalar açmışlardı.yanlış hatırlamıyorsam merk bu davacılara örtülü bir şekilde milyonlarca dolarlık tazminat ödedi şikayetlerini geri çekmeleri karşılığında .ama şu da var bu vakıf o kadar organize olmasına rağmen 500 kadar mağdur ancak bulabildi .dünyada milyonlarca kişi bu ilacı kullanıyor ona rağmen sadece 500 hadi abartalım 5000 kişi bu yan etkilerle karşılaşıyorsa psikolojik yönüne olabilir gibi geliyor bana .kafaya çok takarsan ağrı kesici bile aynı şeyleri yapabilir bilemiyorum yani bu yan etkiler ne kadar gerçekçi.

Firma bile broşürde yazmış yan etkileri hakkında. Allah muhafaza insanların bir anlık duygu boşluğunda intihar düşüncesi getirirse istediği kadar saç cikarsin adam öldükten sonra napsin saçı.

Saç ekim merkezleri de uyarmali bak bu ilacı kullanırsan şu yan etkileri var diye yüzüne karşı söylemeli valla bir Cüneyt Coşkun hoca söyledi kendisi gerçekten dürüst bir insan takdir ettim.

borella01

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #8 : 08 Haziran 2026, 15:31:48 »
Firma bile broşürde yazmış yan etkileri hakkında. Allah muhafaza insanların bir anlık duygu boşluğunda intihar düşüncesi getirirse istediği kadar saç cikarsin adam öldükten sonra napsin saçı.

Saç ekim merkezleri de uyarmali bak bu ilacı kullanırsan şu yan etkileri var diye yüzüne karşı söylemeli valla bir Cüneyt Coşkun hoca söyledi kendisi gerçekten dürüst bir insan takdir ettim.

evet fda bu davalardan sonra prospektüse bu yan etkilerin yazılmasını şart koştu .cinsel yan etkiler ve intihar eğilimi .yalnız şu da var bu yan etkileri okuyup finasteride başlayanlarda yüzde 50 daha fazla oranda bu yan etkiler bildiriliyor böylede tezat bir durum var kardeşim :)

Yusuf333

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #9 : 08 Haziran 2026, 15:32:25 »
Abi kullanmak isteyen kullanır kullanmak istemeyen kullanmaz. Ben bilimsel olarak veri paylaştım herkes kendi çıkarımını yapabilecek kapasitede.

İntahar düşüncesiyle ilgili başlık açmışsın. Ben de bununla ilgili bilimsel kanıtları ortaya koydum. Kafamdan atma şeylerle cevap vermiyorum ki, eğer bir karşı tezin varsa bunu destekleyecek makaleyi bulursun üstünde konuşuruz.

Finasteride'in zararları konuşuluyor peki kullanmayınca ortaya çıkan problem konuşuluyor mu? Adam 25 yaşında NW6'ya gidiyor psikolojisi mahvoluyor. Yaşını sorsan 35-40 yaş derler. Randevuya çıkamıyor özgüvensizlikten. Bir sürü böyle hikaye var.

Ben her zaman şunu diyorum kellik tedavi edilmek zorunda olunan bir durum değil. Buradaki insanlara da çoğu kez "kazıt kardeşim belki beğeneceksin" diyorum. Bir ömür ilaç kullanmamak en kolayı. Reddit'de /bald kanalı var oldukça destekleyici.
Ama saç istiyorsan bunun kaçarı yok bu tedavi en etkilisi çünkü problemi kökünden çözüyor. Bu yolu seçen ama tereddüt eden insanlara kafamadan atmadan, "bro science" a başvurmadan literatürden ve bilimsel makalelerden alıntı yapıyorum.

İlaca siyanür muamelesi yapılması da komik. Milyonlarca insan (ben de dahil) kullanıyor. Amerika'da online üzerinden subway siparişi verir gibi veriliyor. Her ilacın yan etkisi vardır ve küçük bir azınlık bu yan etkiden muzdaip olacaktır, onlar da ya doz düşürerek ya topical geçerek ya da komple bırakarak bu sorunu aşarlar.

Önerme diyorsun ben de ilk seçenek önermiyorum zaten saçını kazıt bir görüntüne bak diyorum çoğu zaman.
  • Yaşınız 30
  • Medikal Tedavi 1 mg propecia/gün (finasteride) ve %5 regaine köpük/gün (minoxidil)
Amacım bu kirli endüstride, duygusal olarak kandırılmaya açık gençlere katıksız doğruyu söylemek.

Conqueror1453

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #10 : 08 Haziran 2026, 16:43:19 »
Yav laf oyunlariyla beni uğraştırma aç broşürünü oku sende yan etki yapmadı diye kimsede yapmayacak diye birşey yok. Yan etkisini gördüm hem cinsel anlamda hemde depresyon intihar düşüncesi anlamında senin gibiler bu ilacı överken yan etkilerine hiç deginmiyor niyeyse ne zaman bir konu açsam altına bu.ilaci savunmaya geliyorsun savunulacak bir durumu yok brosurunde de  depresyon intihar düşüncesi yazıyor zaten insanlık namına uyarıyorum

Yusuf333

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #11 : 08 Haziran 2026, 17:00:08 »
Abi bence haklısın bırakman bu ilacı en doğrusu olacaktır Allah korusun tehlikeli işler bırak gitsin en iyisi.
  • Yaşınız 30

Conqueror1453

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #12 : 08 Haziran 2026, 17:04:31 »
Abi bence haklısın bırakman bu ilacı en doğrusu olacaktır Allah korusun tehlikeli işler bırak gitsin en iyisi.

Senin bence bu forumu bırakman lazım birkaç şikayet daha görüyorum yorumlarda senin finasterid ovmenden dolayı insanları rahat bırak mümkünse her konu açtığım da yorum yazmazsan konuma sevinirim

Hietzsche

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #13 : 08 Haziran 2026, 17:33:30 »
Senin bence bu forumu bırakman lazım birkaç şikayet daha görüyorum yorumlarda senin finasterid ovmenden dolayı insanları rahat bırak mümkünse her konu açtığım da yorum yazmazsan konuma sevinirim

böyle agresif yorumlara bence gerek yok dostum .ben şahsen yusuf arkadaşımızın yorumlarını beğenerek takip ediyorum . farklı düşüncelere tahammül etmek lazım siz yan etki gördünüz diye kimse bu destekleri bir anda söküp atmaz .ihtiyacı olduğunu düşünen  yine  senin gibi ilacın prospektüsünü okuyarak kullanmaya karar veriyor.bizim burdaki amacımız sadece bilgilendirmek ve uyarmak olabilir.uyarını yaptın ve eleştirel yorumlara maruz kaldın diye kimseyi kırmak zorunda değilsin.

Yusuf333

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #14 : 08 Haziran 2026, 17:49:19 »

Kendi adına konuş. Senin konun diye bir şey yok foruma konu açıyorsan seversin sevmezsin yorum gelir. Ben yorumlarımı yapıp bildiklerimi bilimsel verilerle desteklemeye devam edeceğim. Sevinme yani :)

Burada insanlar genç yaşta saçlarını kaybediyor ve bir çıkış yolu arıyor. Kendimden biliyorum. Sürekli bir fear mongering var hep kötü yanları hep şu oldu bu oldu ben de iyi yönlerini anlatırım insanlar kendi kararlarını verir.
Tıpkı sigara, alkol vs. de kendi kararlarını verdikleri gibi.

Karşıt fikre tahammul etmeyi öğrenmen gerek. Benim fikrimden değilsin forumu terket yaklaşımı ülkemizdeki zihniyeti de aslında biraz anlatıyor.

"Saç ekim merkezleri de uyarmali bak bu ilacı kullanırsan şu yan etkileri var diye yüzüne karşı söylemeli valla bir Cüneyt Coşkun hoca söyledi kendisi gerçekten dürüst bir insan takdir ettim."

Cüneyt hocanın serumunda finasteride var. Scalp derisinden emilse dahi vücuda yani sisteme karışıyor aynı yan etki olasılıkları mevcut. Hatta etrafında hamile eş ya da küçük erkek çocuk varsa Cüneyt hocanın serumu oraldan çok daha tehlikeli.

Sperm ile ilgili konu ise sperm ile geçen finasteride miktarı neredeyse ihmal edilebilir düzeyde. Çok düşük bir risk ama yine de birçok doktor burada ayrışıyor, kesin bir kanaat yok. Kimisi finasteride bırakmaya gerek yok diyor kimisi ise riske girmeyin en az 3-6 ay önce bırakın diyor. Benim kendi düşüncem riske girmeye gerek yok, finasteride çocuk deneme döneminde minimum 3 ay önce kesilmeli. Ama spermden geçen finasteride'in fetüse zarar verdiğiyle ilgili bir case yok, teorik ama riske de gerek yok elbette.

Kaynak : https://www.nhs.uk/medicines/finasteride/fertility-and-pregnancy-while-taking-finasteride/

« Son Düzenleme: 08 Haziran 2026, 20:44:15 Gönderen: Yusuf33 »
  • Yaşınız 30

Facebook Twitter Instagram