Eğer amacın basitçe bir saç ekimi yaptırayım ve genetik saç dökülmemi (beni bu duruma getiren genetik) unutayım diyorsan malesef hata yapıyorsun.
Saç ekimi genetik saç dökülmesini tedavi etmez. Yapılan sadece görece genetik dökülmeye dirençli bir saç folikülünü alıp ihtiyacın olan zayıflamış yere taşımak. Evet, ekilen saçlar dökülmeye dirençli. Ama ekilen alanın yanındaki saçlar değil. Bu saçlar zaman içinde minyatürize olmaya ve dökülmeye devam edecek. Çünkü altta yatan kök sebep hala orada.
Yapılan en büyük hata bir saç ekimi yaptırdığım anda sonsuza kadar full saça sahip olacağım düşünesi. Ama aslında gerçek hayat boyu sınırlı bir kaynağın (donörün) stratejik bir biçimde alınan greftlerin diğer noktalara taşınması, hepsi bu.
Ama bu demek değil ki saç ekimi anlamsız. İyi planlanlanmış, gerçekçi beklentileri olan ve uzun dönem planlamaya sahip doğru hastada hayatı olumlu yönde değiştiren bir işlemdir. İyi bir saç ekimi doğru bir süreçle 1-2 yıla değil senelere meydan okur. Ben kendim hergün görüyorum ekimin üstünden seneler geçmiş ve hala ilk günkü başarı devam ediyor (en yakın örnek Hintell)
Soru işareti olan şey saç ekiminin kalıcı olması değil. Saç dökülmenin durması kalıcı mı değil mi? Çünkü değilse sürekli altı boşalan bir toprağa bina inşa etmeye benzer.
Saç ekimi başarısı uzun dönem sürecek bir sürecin başlangıcı olmalı. Bir gün ektireyim iş bitsin şeklinde değil.
Özetle saç ekimi sadece bir gün gittim ektirdim iş bitti süreci değil; iyi bir ekim planlaması, buna göre sınırlı donörün stratejik ve yormadan kullanılması ve medikal tedaviyle yıllara meydan okumasının birleşmiş kombinasyonu olmalıdır. Yoksa 2-3 yıl sonra başladığın noktadan daha kötü bir noktada bulursun kendini.