Doktor Serbest T vs. değerlerine bakabilir bir de karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını değerlendirebilir. Doktor zaten gerekli testleri ister.
Finasteride ile ilgili genel bilgilendirme yapayım :
1) Saç ekimine destekten ziyade senin mevcut saçlarının (önler, orta ve verteks) DHT etkisinden dökülmesini engeller. Asıl amaç budur. Ama ekime de şöyle destek yapar donörünü ve mevcut saçlarını kuvvetlendirerek yeterince zamanı da verince (minimum 6 ay) gereken greft sayısını düşürebilir. Çünkü kafanda minyatür saç varsa bunlar geri büyür ve diyelim ki 4000 greft gerekecekse bu sayı 3500'e düşebilir.
2) İlacın etkisini hemen göremezsin. Burada çok konu var adam 2 ay kullanıyor 3-4 ay kullanıyor hiçbir şey yok ben bırakacağım diyor. Saç döngüsü vardır Anagen, Telogen vs. Saçlar DHT etkisinden çıkınca önce dökülebilir (shedding) (herkeste olmayabilir) ve sonra normal saç çıkar DHT etkisinden arınmış.
3) Çalışma prensibi Testesteron hormonunu DiHidroTestesteron (DHT) ye dönüştüren bir enzim var bu enzimiin 2. tipini bloklar ve DHT seviyesi düşer. DHT saçı döken hormondur. DHT seviyesinin düşmesi bazı insanlarda yan etki yapabilir, bu yan etki oranı literatürde %2-4 arasıdır (bir kısmı placebo yani psikolojik)
4) İlaç ömürlük ya da saçına kıymet verdiğin sürece kullanman gereken bir ilaçtır. İlacı kullanmayı bıraktığın vakit artık bu enzim bloklanmayacak ve DHT seviyesi tekrar normale dönecektir. Bu da saç dökülmesini eskisinden şiddetli olarak başlatabilir.
5) Hamilelik durumunda doktoruna danışarak belli bir dönem önce bırakılmalı. Sperm parametrelerini düşürebilir ve eğer zaten halihazırda düşükse kısırlık eşiğine sokabilir. Ama bırakman durumunda dediğim gibi DHT üretimi tekrar başlayacağı için sperm parametreleri ilaç öncesine dönecektir. Eğer zaten sperm parametrelerin sağlıklıysa bu ilaç kesinlikle kısırlığa sebep vermez.
6) Çok düşük oranda jinekomasti vakaları belirtilmiş. (Ben zaten jinekomasti ameliyatı olmuştum o yüzden doktor sen ekstra kullan senin riskin 0 demişti

)
7/ 6 ay sonrasında da gelişim görülür. 1 yıl ve hatta 2 yıla kadar saç kazançları devam edebilir.
Her biri için kaynak bulmaya uğraşamayacağım