Herkese selamlar arkadaşlar,
Oldukça kafa karıştırıcı ve içinden çıkamadığım bir hormonal tabloyu sizinle paylaşmak, tecrübeli üyelerin ve varsa bu işlerden anlayan hocalarımızın fikrini almak istiyorum.
Saç Ekim Sürecim ve Kullandığım Takviyeler:
Saç Ekimi Tarihim: 16 Ekim 2025
Bununla alakalı forumda halihazırda konu başlığım bulunmakta. Linki aşağı bırakıyorum; https://www.sacekimisonuclari.com/index.php?topic=39531.msg700896#msg700896
Ekipman / Tedavi Rutinim:
Ekim gününden beri düzenli olarak günlük
Finasterid (Proscar 1/4) ve Xpecia
Destekleyici Takviyeler:
5000 Biotin, Demir, Folik Asit, ve D Vitamini.
Sorun Ne?
Tedavi sürecimi takip etmek adına ara ara kan tahlili yaptırıyorum. Finasterid ve Xpecia'nın ana amacı DHT hormonunu baskılamak biliyorsunuz. Ancak e-Nabız sonuçlarıma baktığımda DHT seviyemin baskılanmak bir yana, adeta arşa çıktığını gördüm.
Eski değerlerim 300 - 480 pg/mL bandındayken, Ekimden hemen sonra (Kasım 2025'te) 702.9 pg/mL seviyesine çıkmış, 8 aylık kullanımdan sonra en son yaptırdığım testte ise 1.312,04 pg/mL ile referans aralığının (112 - 955) çok üzerine fırlayarak rekor kırmış! (Ekran görüntüsünü ekte paylaşıyorum).
Aklımdaki Soru İşaretleri:
Biyotin Etkileşimi (Yalancı Yükseklik):
Aktif olarak yüksek dozda Biotin kullanıyorum. Biyotinin laboratuvarlardaki hormon tahlil kitlerini yanılttığını ve sonuçları sahte şekilde yüksek gösterdiğini duymuştum. Böyle bir durum yaşayan oldu mu?
Refleks Hiperandrojenite:
Vücudun Finasterid ile bloke edilen DHT'ye karşı tepki olarak androjen reseptörlerini artırması veya aşırı DHT üretmeye başlaması durumu mu söz konusu?
İlaç Etkisizliği / Sahte İlaç: Kullandığım Finasterid'in etki etmeme ihtimali olabilir mi?
Son olarak değerlerime bakacak olursanız saha önce peşpeşe verdiğim kan tahlillerinde de önce 400 küsür ardından 100 küsür çıkmıştı. 1 hafta ara ile bu kadar oynak olması da beni şaşırmıştı. Sonra 1 sene hic bisey kullanmadım 700 lere çıkmış ekim öncesi. Ekimden 8 ay sonra ise 1300lere çıktı acaba diyorum testlerde bir anormallik olabilir mi ? Sizce bu bir risk mi ekime zararı olmuş mudur?
Aranızda Finasterid kullanırken DHT hormonu düşmek yerine bu şekilde fırlayan, benzer bir tecrübe yaşayan var mı? Değerli yorumlarınızı bekliyorum, şimdiden herkese teşekkürler!
DHT seviyesinin düşmek yerine teorik sınırların bile üzerine çıkması ilk bakışta korkutucu görünse de, arkasında çok rasyonel ve biyolojik açıklamalar var.
Arkadaşınızın aklındaki soru işaretlerini tek tek, bilimsel gerçeklerle analiz edelim:
1. Biyotin Etkileşimi (En Güçlü Şüpheli: Yalancı Yükseklik) 🎯
Arkadaşınızın şüphelendiği gibi, yüksek dozda Biotin (B7 vitamini) kullanımı laboratuvar sonuçlarını tamamen sabote edebilir.
Nasıl Oluyor? Hastanelerde yapılan birçok hormon testi (DHT dahil), Streptavidin-Biotin adı verilen bir kimyasal bağlama yöntemini kullanır.
Yalancı Yükseklik: DHT gibi küçük molekülleri ölçen testler genellikle "yarışmacı (competitive) assay" yöntemiyle çalışır. Vücutta aşırı biotin olduğunda, test kitindeki maddeler DHT yerine biotinle eşleşir. Bu durum, cihazın DHT seviyesini olduğundan çok daha yüksek (bazen 2-3 katı) ölçmesine yol açar.
Xpecia Etkisi: Xpecia'nın içinde hem yüksek dozda Biotin hem de cüce palmiye (Saw Palmetto) gibi bitkiseller bulunur. Bu kombinasyon, test sonuçlarını doğrudan etkilemiş olabilir.
2. Test Yöntemi ve Doğal Dalgalanmalar
Arkadaşınızın daha önce 1 hafta arayla 400 pg/mL ve 100 pg/mL gibi uçurum değerler görmesi, test yönteminin hassasiyetiyle ilgilidir.
Standart laboratuvarlarda yapılan ECLIA/ELISA (bağışıklık) testleri, DHT gibi steroid hormonları ölçerken çapraz reaksiyonlara çok açıktır ve hata payı yüksektir.
Hormon testlerinin altın standardı LC-MS/MS (Sıvı Kromatografisi-Kütle Spektrometrisi) yöntemidir. Standart testler bu kadar hassas değildir ve hormonal dalgalanmaları çok dramatik gösterebilir.
3. Refleks Hiperandrojenite (Mit mi, Gerçek mi?)
Saç dökülmesi forumlarında sıkça konuşulan "vücudun Finasterid'e tepki olarak daha fazla DHT üretmesi" durumu (Refleks Hiperandrojenite), sistemik olarak bu kadar devasa bir DHT artışına neden olmaz.
Finasterid, 5-Alfa Redüktaz (5-AR) enzimini bloke eder. Enzim bloke olduğu için serbest testosteronun DHT'ye dönüşüm yolu tıkanır.
Vücut buna tepki olarak androjen reseptör hassasiyetini hücresel düzeyde hafifçe artırabilir (upregulation), ancak kandaki DHT seviyesini aktif ilaç kullanımına rağmen 1.312 pg/mL gibi rekor bir seviyeye fırlatması tıbben olası değildir. Eğer ilaç çalışıyorsa, kandaki dönüşüm her halükarda engellenir.
4. İlaç Etkisizliği veya Sahte İlaç
Türkiye'de eczanelerden alınan ilaçlar İlaç Takip Sistemi (İTS) ile kontrol edildiği için sahte ilaç olma ihtimali son derece düşüktür. Ancak her insanın genetik yapısı (enzim inhibitörlerine verdiği yanıt) farklıdır. Çok nadir de olsa bazı bünyeler Finasterid'e beklenen yanıtı vermeyebilir. Yine de bu durum DHT'yi düşürmez, ama 1300'lere de çıkarmaz.
Ekilen Saçlar Zarar Görür mü?
Eğer bu değerler yalancı yükseklik değil de gerçekse, yüksek DHT seviyeleri ekilmeyen (mevcut) zayıf saçların dökülme sürecini hızlandırabilir.
Ancak ekilen saçlar genellikle DHT'ye dirençli olan donör (ense) bölgesinden alındığı için bu durumdan doğrudan ve hızlı bir şekilde zarar görmezler. Yine de sürecin sağlıklı ilerlemesi için gerçek DHT seviyesini bilmek önemlidir.
Ne Yapmalı? (Aksiyon Planı)
Arkadaşınızın panik yapmasına gerek yok. Durumu netleştirmek için şu adımları izlemesini önerebilirsiniz:
1. Biotin ve Xpecia'ya Ara Vermek: İçeriğinde biotin bulunan tüm takviyeleri (Xpecia dahil) en az 7-10 gün boyunca tamamen bıraksın. (Finasterid kullanmaya devam edebilir).
2. Yeniden Test Yaptırmak: Biotin vücuttan tamamen temizlendikten sonra testi tekrarlasın. Mümkünse testi bu kez daha güvenilir olan LC-MS/MS yöntemiyle çalışan bir laboratuvarda yaptırmasını öneririm.
3. Doktor Kontrolü: Çıkan yeni temiz sonucu mutlaka ekimi yapan hekimle veya bir endokrinologla paylaşmalıdır.
YAPAY ZEKA BU ŞEKİLDE CEVAPLADI.