Gönderen Konu: Güncel Bir Finasterid Çalışması  (Okunma sayısı 659 defa)

Hietzsche

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
Güncel Bir Finasterid Çalışması
« : 19 Ağustos 2026, 17:48:59 »
kaynak : https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/42396141/

Bu konuda yakın zamanda yayımlanmış 2026 tarihli bir sistematik derlemeyi özellikle merak edip okudum. Çalışmanın adı Sexual dysfunction associated with 5 alpha reductase inhibitors in the treatment of androgenetic alopecia: a systematic review. Toplam 41 çalışma değerlendirilmiş. Finasterid yan etkileri konusunda sürekli en kötü senaryoları öne çıkarıp insanları korkutmak yerine bence elimizdeki güncel verilere bakmak daha sağlıklı.
Öncelikle şunu net söyleyeyim. Finasteridin cinsel yan etkileri yok demiyorum var  ama zaten bu derleme de olmadığını iddia etmiyor. Ama finasterid kullanırsanız cinsel hayatınız bozulur, kalıcı problemler yaşarsınız gibi bir algı yaratmakla bilimsel verinin söylediği şey aynı değil.

Derlemede oral 1 mg finasterid kullanılan çalışmalarda cinsel yan etki oranları yaklaşık %1,9 ile %6,7 arasında. Plasebo gruplarında ise %0,9 ile %3,9 arasında. Yani finasterid grubunda bir risk artışı var, bunu inkar etmek doğru olmaz. Nitekim daha önce yapılmış geniş bir meta analizde de 5 alfa redüktaz inhibitörleri için cinsel disfonksyon relatif riski 1,57  finasterid özelinde yaklaşık 1,66 kat bulunmuş. Fakat burada sürekli gözden kaçırılan şey relatif risk ile mutlak risk arasındaki fark.
Örneğin büyük çalışmalardan birinde finasterid kullananlarla plasebo alanlar karşılaştırıldığında erektil disfonksiyon %1,4'e karşı %0,9, libido azalması %1,9'a karşı %1,3, ejakülat miktarında azalma ise %1,0'a karşı %0,4 çıkmış. yani evet finasterid tarafında artış var ama bu rakamlardan finasterd kullananların cinsel fonksiyonları ciddi şekilde bozuluyor sonucunu çıkarmak bana göre bilimsel veriyi olduğundan çok daha korkutucu sunmak olur.

Üstelik bazı randomize kontrollü çalışmalarda finasterid ile plasebo arasında cinsel yan etki açısından hiçbir fark bulunmamış. Örneğin bir çalışmada her iki grupta da oran %2 çıkmış. bence bu nokta önemli. Çünkü olay DHT düştü  cinsel fonksiyon kesin bozulacak kadar basit olsaydı plasebo ile bu kadar yakın sonuçlar görmememiz gerekirdi.

Derlemenin benim özellikle dikkatimi çeken bölümü ise topikal finasterid oldu. Oral 1 mg finasterid ile topikal finasteridin doğrudan karşılaştırıldığı büyük bir çalışmada cinsel yan etki oranları topikal finasterid %0,25 için %2,8, plaseboda %3,3 ve oral finasterid 1 mg grubunda %4,8 çıkmış. Burada tabi ki topikal finasterid plasebodan bile güvenlidir gibi saçma bir sonuç çıkarmıyorum. Olay sayıları düşük ve %2,8 ile %3,3 arasındaki farktan böyle bir sonuç çıkarılamaz ama  en azından topikal finasteridin sistemik yan etkiler açısından neden ilginç bir alternatif olduğunu gösteriyor.

Farmakokinetik veriler daha da ilginç. Topikal finasterid kullanıldığında kandaki maksimum finasterid konsantrasyonu oral finasteride göre 100 kattan fazla düşük bulunmuş. Serum DHT azalması ise topikal finasteridde yaklaşık %34,5, oral 1 mg finasteridde yaklaşık %55,6. Yani topikal kullanımda amaç gayet mantıklı, saçlı deride 5 alfa redüktazı baskılarken bütün vücudun finasterid maruziyetini ve serum DHT baskılanmasını mümkün olduğunca azaltmak.

Hatta topikal finasterid çalışmalarındaki doz cevap ilişkisi bence daha da dikkat çekici. %0,25 topikal finasteridin düşük hacimlerde uygulanmasında saçlı deri DHT'sinde yaklaşık %47 ile %52 azalma sağlanırken serum DHT yaklaşık %24 ile %26 azalıyor. Uygulanan miktar yükseltildiğinde ise serum DHT baskılanması %44 ile %48'e kadar çıkabiliyor. Dolayısıyla topikal finasterid konuşurken yalnızca %0,25 finasterid demek bile yeterli değil. Saçlı deriye gerçekte kaç mg finasterid uygulandığı ve kullanılan hacim sistemik maruziyet açısından ciddi önem taşıyor.

Gelelim sürekli gündeme getirilen post finasteride syndrome yani ilaç bırakıldıktan sonra devam ettiği iddia edilen kalıcı cinsel yan etkilere. Derlemeyi okuduğumda benim gördüğüm en önemli sorun burada. Finasterid bırakıldıktan sonra uzun süre devam eden cinsel problemler bildiren yayınlar gerçekten var. Bunu da inkar etmiyorum. Fakat bu yayınların önemli bir bölümü kendi kendini seçmiş hasta grupları, anketler ve kontrol grubu bulunmayan gözlemsel çalışmalar. Dolayısıyla bu verilerden PFS'nin gerçek görülme sıklığını veya bildirilen problemlerin ne kadarının doğrudan finasteridden kaynaklandığını güvenilir biçimde hesaplamak mümkün değil.

Buna karşılık kontrollü androgenetik alopesi çalışmalarında bildirilen cinsel yan etkilerin büyük çoğunluğu hafif ve geri dönüşlü görünüyor. Burada da iki uç yaklaşımın ikisini de yanlış buluyorum. Finasteridin hiçbir cinsel yan etkisi yoktur, tamamen zararsızdır demek bilimsel değil ama bunun tam tersine nadir görülen veya nedenselliği hala tartışmalı olan vakaları sürekli öne çıkararak finasterid kullanırsanız cinsel hayatınızı mahvedebilirsiniz havası yaratmak da mevcut bilimsel veriyi doğru yansıtmıyor.
Üstelik derlemenin kendisinin de kusurları var. Çalışma PROSPERO'ya önceden kaydedilmemiş. Dahil edilen araştırmaların cinsel yan etki tanımları  takip süreleri ve metodolojileri birbirinden farklı. Dolayısıyla ben bu makaleyi finasteridin güvenli olduğunu kesin olarak kanıtlayan çalışma olarak da görmüyorum.

Benim okuduğum verilerden çıkardığım sonuç çok daha basit. Finasteridin cinsel yan etki riski gerçek ama mutlak olarak düşük. Bazı kişilerde gerçekten yan etki gelişebilir ve bu kişilerin yaşadıklarını küçümsemek doğru değildir. Fakat milyonlarca insanın kullandığı bir ilaç hakkında konuşurken tek tek kötü deneyimleri alıp bütün kullanıcı kitlesine genellemek de bilimsel değildir.
Ayrıca bugün artık mesele ya günde 1 mg oral finasterid kullanırsın yada hiç kullanmazsın şeklinde iki seçenekten ibaret değil. Sistemik maruziyeti ciddi biçimde azaltabilen topikal uygulamalar konusunda da giderek daha fazla veri birkiyor. Tabi topikal finasterid hiç sistemik etki yapmıyor demiyorum öyle bir şey yok. Serum DHT yine düşüyor. Ama veriler oral kullanıma göre sistemik maruziyetin ciddi oranda azaltılabildiğini gösteriyor.

Dolayısıyla insanlara finasteridin gerçek risklerini anlatmak başka şey, sürekli en kötü örnekleri seçip ilacı kullanmayı düşünen insanları korkutmak başka şey. Ben bir ilaç hakkında karar verirken ne ilaç firmalarının hiçbir şey olmaz yaklaşımını ne de internet forumlarındaki hayatın mahvolur yaklaşımını doğru buluyorum. Rakama bakarım, kontrollü çalışmaya bakarım, plaseboyla farkına bakarım ve kanıtın kalitesine bakarım.
Bu 2026 sistematik derlemesini okuduktan sonra benim vardığım sonuç da bu. Finasterid risksiz bir ilaç değil. Cinsel yan etkileri var ve bazı kişilerde gerçekten ortaya çıkabiliyor. Ama mevcut bilimsel veriler burada zaman zaman çizilen finasterid kullanırsan yüksek ihtimalle cinsel fonksiyon bozukluğu yaşarsın  hatta bıraksan bile kalıcı hasar kalabilir şeklindeki tabloyu da desteklemiyor.

Risk var ama riskin büyüklüğünü olduğundan fazla göstermek başka bir şey. Bence tartışırken ikisini birbirinden ayırmak lazım.

Yusuf333

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
Ynt: Güncel Bir Finasterid Çalışması
« Yanıtla #1 : 19 Ağustos 2026, 18:04:08 »
Güzel bir yazı olmuş. Ben de zaten finasteride'in tamamen yan etkisiz olmadığını söylüyorum. Ama bu oran düşük ve bazı görülen yan etkiler ilaç devam edince ya da doz düşünce geçtiği görülmüş. Daha topical opsiyonu var ki bundan yan etki görmek inanılmaz nadir.

Benim kızdığım nokta şu, ilacı hiç ağzına dahi sürmemiş insanlar kullanmayın sakın ağzınıza dahi sürmeyin tarzı yorumlar yapıyor. Conq1453 mesala kullanmış yan etki görmüş saygı duyarım ama kullanmayan adam da atıp tutmasın. Foruma kalsa yan etki oranı %50-60. İnan şu adamlara şeker hapı versen aynı yorumu yazarlar.

Bir de herkes potansiyel yan etkilerinden bahsediyor. Kimse kullanmamanın yan etkisinden bahsetmiyor ama? Saç ekimi yaptırıyorsun ve kalan saçların döküldüğünde o oluşan kötü görüntü yan etkisinden bahseden yok.

Çok mu korkuyorsun oraldan? Topical ile başla abi işte data ortada. Sonra ekim süreci tamamlanıyor cılız saçlar sonra medikale başlıyor. Kimi direk 2. ekim derdine düşüyor ama o da netice vermiyor çünkü kendi saçlarını kaybediyor yani altı çatlak olan sürahiye su koyma derdinde.

Yeter ki kullanmak iste saçını korumak iste, yol çok. Oral fin'den yan etki gördüysen topical'i var. O da yan etki gösterdiyse düşük doz (haftada 1x) dutasteride var ki birçok anekdot var fin'den yan etki görüp dut'tan görmeyenler. Ama ben hiç riske girmeyeyim düşük bile olsa ekim yaptırayım sonra mevlam kayıra işte öyle olmuyor. Genç yaşta agresif dökülmenin ortasına saç ekmek bataklığa inşaat yapmak gibidir.
  • Ekim Tarihi: Umarım hiçbir zaman
  • Yaşınız 30
  • Medikal Tedavi 1 mg propecia/gün (finasteride) ve %5 regaine köpük/gün (minoxidil)
Saç ekimi her zaman son çare olarak yapılmalıdır. Amacım bu kirli endüstride, duygusal olarak kandırılmaya açık gençlere katıksız doğruyu söylemek.

Saç ekimi yaptırmayı düşünüyorsan bu makeleyi oku, özellikle gençsen :
https://www.sacekimisonuclari.com/index.php?topic=41239.new#new

Conqueror1453

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #2 : 19 Ağustos 2026, 18:05:13 »
kaynak : https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/42396141/

Bu konuda yakın zamanda yayımlanmış 2026 tarihli bir sistematik derlemeyi özellikle merak edip okudum. Çalışmanın adı Sexual dysfunction associated with 5 alpha reductase inhibitors in the treatment of androgenetic alopecia: a systematic review. Toplam 41 çalışma değerlendirilmiş. Finasterid yan etkileri konusunda sürekli en kötü senaryoları öne çıkarıp insanları korkutmak yerine bence elimizdeki güncel verilere bakmak daha sağlıklı.
Öncelikle şunu net söyleyeyim. Finasteridin cinsel yan etkileri yok demiyorum var  ama zaten bu derleme de olmadığını iddia etmiyor. Ama finasterid kullanırsanız cinsel hayatınız bozulur, kalıcı problemler yaşarsınız gibi bir algı yaratmakla bilimsel verinin söylediği şey aynı değil.

Derlemede oral 1 mg finasterid kullanılan çalışmalarda cinsel yan etki oranları yaklaşık %1,9 ile %6,7 arasında. Plasebo gruplarında ise %0,9 ile %3,9 arasında. Yani finasterid grubunda bir risk artışı var, bunu inkar etmek doğru olmaz. Nitekim daha önce yapılmış geniş bir meta analizde de 5 alfa redüktaz inhibitörleri için cinsel disfonksyon relatif riski 1,57  finasterid özelinde yaklaşık 1,66 kat bulunmuş. Fakat burada sürekli gözden kaçırılan şey relatif risk ile mutlak risk arasındaki fark.
Örneğin büyük çalışmalardan birinde finasterid kullananlarla plasebo alanlar karşılaştırıldığında erektil disfonksiyon %1,4'e karşı %0,9, libido azalması %1,9'a karşı %1,3, ejakülat miktarında azalma ise %1,0'a karşı %0,4 çıkmış. yani evet finasterid tarafında artış var ama bu rakamlardan finasterd kullananların cinsel fonksiyonları ciddi şekilde bozuluyor sonucunu çıkarmak bana göre bilimsel veriyi olduğundan çok daha korkutucu sunmak olur.

Üstelik bazı randomize kontrollü çalışmalarda finasterid ile plasebo arasında cinsel yan etki açısından hiçbir fark bulunmamış. Örneğin bir çalışmada her iki grupta da oran %2 çıkmış. bence bu nokta önemli. Çünkü olay DHT düştü  cinsel fonksiyon kesin bozulacak kadar basit olsaydı plasebo ile bu kadar yakın sonuçlar görmememiz gerekirdi.

Derlemenin benim özellikle dikkatimi çeken bölümü ise topikal finasterid oldu. Oral 1 mg finasterid ile topikal finasteridin doğrudan karşılaştırıldığı büyük bir çalışmada cinsel yan etki oranları topikal finasterid %0,25 için %2,8, plaseboda %3,3 ve oral finasterid 1 mg grubunda %4,8 çıkmış. Burada tabi ki topikal finasterid plasebodan bile güvenlidir gibi saçma bir sonuç çıkarmıyorum. Olay sayıları düşük ve %2,8 ile %3,3 arasındaki farktan böyle bir sonuç çıkarılamaz ama  en azından topikal finasteridin sistemik yan etkiler açısından neden ilginç bir alternatif olduğunu gösteriyor.

Farmakokinetik veriler daha da ilginç. Topikal finasterid kullanıldığında kandaki maksimum finasterid konsantrasyonu oral finasteride göre 100 kattan fazla düşük bulunmuş. Serum DHT azalması ise topikal finasteridde yaklaşık %34,5, oral 1 mg finasteridde yaklaşık %55,6. Yani topikal kullanımda amaç gayet mantıklı, saçlı deride 5 alfa redüktazı baskılarken bütün vücudun finasterid maruziyetini ve serum DHT baskılanmasını mümkün olduğunca azaltmak.

Hatta topikal finasterid çalışmalarındaki doz cevap ilişkisi bence daha da dikkat çekici. %0,25 topikal finasteridin düşük hacimlerde uygulanmasında saçlı deri DHT'sinde yaklaşık %47 ile %52 azalma sağlanırken serum DHT yaklaşık %24 ile %26 azalıyor. Uygulanan miktar yükseltildiğinde ise serum DHT baskılanması %44 ile %48'e kadar çıkabiliyor. Dolayısıyla topikal finasterid konuşurken yalnızca %0,25 finasterid demek bile yeterli değil. Saçlı deriye gerçekte kaç mg finasterid uygulandığı ve kullanılan hacim sistemik maruziyet açısından ciddi önem taşıyor.

Gelelim sürekli gündeme getirilen post finasteride syndrome yani ilaç bırakıldıktan sonra devam ettiği iddia edilen kalıcı cinsel yan etkilere. Derlemeyi okuduğumda benim gördüğüm en önemli sorun burada. Finasterid bırakıldıktan sonra uzun süre devam eden cinsel problemler bildiren yayınlar gerçekten var. Bunu da inkar etmiyorum. Fakat bu yayınların önemli bir bölümü kendi kendini seçmiş hasta grupları, anketler ve kontrol grubu bulunmayan gözlemsel çalışmalar. Dolayısıyla bu verilerden PFS'nin gerçek görülme sıklığını veya bildirilen problemlerin ne kadarının doğrudan finasteridden kaynaklandığını güvenilir biçimde hesaplamak mümkün değil.

Buna karşılık kontrollü androgenetik alopesi çalışmalarında bildirilen cinsel yan etkilerin büyük çoğunluğu hafif ve geri dönüşlü görünüyor. Burada da iki uç yaklaşımın ikisini de yanlış buluyorum. Finasteridin hiçbir cinsel yan etkisi yoktur, tamamen zararsızdır demek bilimsel değil ama bunun tam tersine nadir görülen veya nedenselliği hala tartışmalı olan vakaları sürekli öne çıkararak finasterid kullanırsanız cinsel hayatınızı mahvedebilirsiniz havası yaratmak da mevcut bilimsel veriyi doğru yansıtmıyor.
Üstelik derlemenin kendisinin de kusurları var. Çalışma PROSPERO'ya önceden kaydedilmemiş. Dahil edilen araştırmaların cinsel yan etki tanımları  takip süreleri ve metodolojileri birbirinden farklı. Dolayısıyla ben bu makaleyi finasteridin güvenli olduğunu kesin olarak kanıtlayan çalışma olarak da görmüyorum.

Benim okuduğum verilerden çıkardığım sonuç çok daha basit. Finasteridin cinsel yan etki riski gerçek ama mutlak olarak düşük. Bazı kişilerde gerçekten yan etki gelişebilir ve bu kişilerin yaşadıklarını küçümsemek doğru değildir. Fakat milyonlarca insanın kullandığı bir ilaç hakkında konuşurken tek tek kötü deneyimleri alıp bütün kullanıcı kitlesine genellemek de bilimsel değildir.
Ayrıca bugün artık mesele ya günde 1 mg oral finasterid kullanırsın yada hiç kullanmazsın şeklinde iki seçenekten ibaret değil. Sistemik maruziyeti ciddi biçimde azaltabilen topikal uygulamalar konusunda da giderek daha fazla veri birkiyor. Tabi topikal finasterid hiç sistemik etki yapmıyor demiyorum öyle bir şey yok. Serum DHT yine düşüyor. Ama veriler oral kullanıma göre sistemik maruziyetin ciddi oranda azaltılabildiğini gösteriyor.

Dolayısıyla insanlara finasteridin gerçek risklerini anlatmak başka şey, sürekli en kötü örnekleri seçip ilacı kullanmayı düşünen insanları korkutmak başka şey. Ben bir ilaç hakkında karar verirken ne ilaç firmalarının hiçbir şey olmaz yaklaşımını ne de internet forumlarındaki hayatın mahvolur yaklaşımını doğru buluyorum. Rakama bakarım, kontrollü çalışmaya bakarım, plaseboyla farkına bakarım ve kanıtın kalitesine bakarım.
Bu 2026 sistematik derlemesini okuduktan sonra benim vardığım sonuç da bu. Finasterid risksiz bir ilaç değil. Cinsel yan etkileri var ve bazı kişilerde gerçekten ortaya çıkabiliyor. Ama mevcut bilimsel veriler burada zaman zaman çizilen finasterid kullanırsan yüksek ihtimalle cinsel fonksiyon bozukluğu yaşarsın  hatta bıraksan bile kalıcı hasar kalabilir şeklindeki tabloyu da desteklemiyor.

Risk var ama riskin büyüklüğünü olduğundan fazla göstermek başka bir şey. Bence tartışırken ikisini birbirinden ayırmak lazım.

Affedersiniz Doktor musunuz ?

Bu ilacı bırakıp eski cinsel gücüne kavuşamayanlar var

Ağır yan etkileri olan bir ilacı bırakın doktorlar tavsiye etsin

Uruoloji doktoru ile en son konuştuğumda 1 mg bile fazla  cinsel yönden etkilenirsin dedi

Doktorlar bile tavsiye edemiyor bu ilacı ve süreklilik gerektirecek bir ilaç

Mesela cinsel bir yan etki gördüğünüzde derdiniz 1 iken 2 oluyor bu sefer cinsel yan etkinin zararına çözüm bulmak zorunda kalıyorsunuz ve saçlar dökülmeye devam ediyor.

Meninin sıvılaşmasi su gibi olması tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor

Keşke yan etkileri olmasa ama malesef oluyor bana bile yazıyorlar nasıl düzelecek diye bende doktor değilim diyorum

Bu yüzden doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle bulasilmamali kanaatindeyim

Herkesin hakkında hayırlısı olsun Rabb'im herkese şifa versin zor.
  • Ekim Tarihi: 29-30 Haziran 2026
  • Ekim Merkezi ismi DR.BEKİR BEK
  • Greft Miktarı 3371
  • Yaşınız 33
  • Medikal Tedavi AGA-E Tablet Solgar Biotin 5000 Orzax D3K2 Damla Orzax B12 Dilaltı Sprey Nutraxin Omega 3 Solgar Folik Asit Orzax Magnezyum 3 lü Etki, Solgar İron 17 Demir.Bol su ile içiyorum doktor tavsiyesi olmadan kullanmayınız zararlı olabilir.(Minoxidil Sprey)
Saç Ekimi Konum Dr. Bekir BEK 3371 Greft ANKARA
https://www.sacekimisonuclari.com/index.php?topic=41389.0

Hietzsche

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #3 : 19 Ağustos 2026, 18:08:22 »

Bu yüzden doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle bulasilmamali kanaatindeyim

Herkesin hakkında hayırlısı olsun Rabb'im herkese şifa versin zor.

sanırım böyle yazabilirsiniz o zaman yeterince anlaşılır olur fakat  bunlara gereksiz ekler yapmak sadece kişisel deneyiminizin neticesini genele uyarlamak olur .
doktor değilim tıp falültesi öğrencisiyim.

Conqueror1453

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #4 : 19 Ağustos 2026, 18:15:18 »

sanırım böyle yazabilirsiniz o zaman yeterince anlaşılır olur fakat  bunlara gereksiz ekler yapmak sadece kişisel deneyiminizin neticesini genele uyarlamak olur .

Kişisel değil çevremde kullananlar ve özelden yazanlarda oluyor yine aynı şekilde konu açanlar da oldu yan etki gordum diye.
Bende yan etki gordum.

Meni sivilasiyorsa su gibi oluyorsa söylenecek söz kalmamıştır.

Sadece uyarı amaçlı yorum yazdım
  • Greft Miktarı 3371
  • Yaşınız 33
  • Medikal Tedavi AGA-E Tablet Solgar Biotin 5000 Orzax D3K2 Damla Orzax B12 Dilaltı Sprey Nutraxin Omega 3 Solgar Folik Asit Orzax Magnezyum 3 lü Etki, Solgar İron 17 Demir.Bol su ile içiyorum doktor tavsiyesi olmadan kullanmayınız zararlı olabilir.(Minoxidil Sprey)

Hietzsche

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #5 : 19 Ağustos 2026, 18:20:46 »
Kişisel değil çevremde kullananlar ve özelden yazanlarda oluyor yine aynı şekilde konu açanlar da oldu yan etki gordum diye.
Bende yan etki gordum.

Meni sivilasiyorsa su gibi oluyorsa söylenecek söz kalmamıştır.

Sadece uyarı amaçlı yorum yazdım

zaten güvenli finasterid kullanım şekli şöyledir : dene -yan etkileri gözlemle - ve devam edip etmemeye yan etki neticelerine göre karar ver .siz doğru olanı yapmışsınız .devam etmeniz çok nadir görülen post finasteride syndrome( şiddetle karşı olduğunuz için tahminlerime göre yazıyorum ) kalıcı hale getirebilirdi  ama gene de belki topikal finasteride bir şans verebilirsiniz tabi dr kontrolünde testlerinizi yaparak .işin psikoloklojik yönü kuvvetliyse çok tavsiye etmem ama :)

Conqueror1453

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #6 : 19 Ağustos 2026, 18:22:45 »
zaten güvenli finasterid kullanım şekli şöyledir : dene -yan etkileri gözlemle - ve devam edip etmemeye yan etki neticelerine göre karar ver .siz doğru olanı yapmışsınız .devam etmeniz çok nadir görülen post finasteride syndrome kalıcı hale getirebilirdi  ama gene de belki topikal finasteride bir şans verebilirsiniz tabi dr kontrolünde testlerinizi yaparak .işin psikoloklojik yönü kuvvetliyse çok tavsiye etmeme ama :)

Topikal konusunuda sormuştum oda kana karışır demişti üroloji doktoru jinekomasti olma ihtimali olabilir dedi

Herkesin hakkında hayırlısı olsun konunuzu fazla meşgul etmeyim
  • Greft Miktarı 3371
  • Yaşınız 33

berkaysenturkk

• Yeni üye
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #7 : 19 Ağustos 2026, 18:43:24 »

yanlış anlamayın ben de saç için şifa arayan bir doktorum. istediğiniz her konuyu okuyun bu ilaç zararlı, alt takımları bozan bir ilaç. Conq'u tanımam etmem ama yazdıklarından dolayı sempatim var komik geliyor hatta atışmaları falan ama adam haklı. maalesef tek çözüm bu gibi görünüyor ben kendi açımdan konuşayım ömür boyu bu ilacı kullanmam, yan etkisi olmayan bir ilacı da örneğin biotin, omega3 vs. başka bir konuya da yazdım hamilelik ihtimali olan kadınlar için bile çok riskli, eşiniz / sevgiliniz için de. aktif bir cinsel hayatınız ya da kız arkadaşınız olmayabilir kullanın yine demem 1 ay kullandın 32. gün birisiyle tanışman / bir şeyler yaşamanın ihtimali hiç mi yok? kadın eğer bundan dolayı zarar görürse hastane ortamında şikayetçi olduğu taktirde hapse varan cezalandırmalar olur kişiye zarar vermekten. hem maddi hem manevi tazminat da cabası. diğer konuda da konuyu biraz daha karşı tarafa indirgedim ama kıvanç gibi saçlarınız olduktan sonra alt taraflar çalışmadığı sürece mutluysanız benim için ok. Conq'u tek eleştirdiğim konu yine yazıyorum sanane abicim milletin iyiliğinden kullanan kullanır kullanmayan kullanmaz sorun yaşayan da yine doktora gider çare arar ya da bırakır belki geçer kendiliğinden. çok keskin olmaya gerek yok bu konularda yani bir kişiye bir kere söylersin sonra çekilirsin

Hietzsche

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #8 : 19 Ağustos 2026, 18:50:36 »
Birde konu ile biraz alakasız gibi olacak ama finasterid yan etkilerinden çok daha tehlikeli bir şey daha var; mikroplastikler. hayatın her alanı sandığımız kadar masum değil malesef.mikroplastik meslesi cidden ilginç bir konu.
Son 45 yılda erkeklerde sperm konsantrasyonunun yaklaşık %52, toplam sperm sayısının yaklaşık %62 düştüğünü gösteren devasa bir meta analiz var. Üstelik 2000'den sonra düşüşün hızlandığı görülüyor. aynı dönemde testosteron seviyelerinde de yaşla açıklanamayan düşüş bildiren çalışmalar var.ABD'de 15-39 yaş arası erkeklerde ortalama total testosteron 1999-2000 döneminde 605 ng/dL iken 2015-2016 döneminde 451 ng/dL'ye düşmüş. yani sadece 17 yıl içinde yaklaşık %25'lik bir düşüş.
Bunun nedenini bugün kimse tek bir faktöre bağlayamıyor. Obeziteden hareketsizliğe, BPA ve ftalatlardan pestisitlere kadar bir sürü şüpheli var. Son yıllarda bunlara mikroplastiklerde eklendi. İnsan semeninde ve üreme dokularında mikroplastikler bulunuyor, deneysel çalışmalarda leydig hücreleri, testosteron üretimi, sperm kalitesi ve spermatogenez üzerinde olumsuz etkiler görülüyor ama insanlarda bu büyük düşüşün ne kadarından mikroplastiklerin sorumlu olduğunu henüz bilmiyoruz fakat büyük bir yüzdesinin neredeyse mikroplastiklerden kaynaklandığı kanıtlanmış durumda. Mikroplastik detoksu yapan kısır insanlarda yapılan çalışmalarda çocuk sahibi olan çiftler var.
erkeklerin sperm sayısı ve testesteron seviyeleri birkaç nesilde yarı yarıya düşmüş durumda ve bunun nedenini halen tam olarak çözememişz ve evet belkide bizlerde mikroplastik detoksu yapmalıyız .en basitinden pet şişerlerden su içmeyi ve karton bardaklardan kahve içmeyi bırakarak mazuriyeti büyük ölçüde  düşürebiliriz.

Hietzsche

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #9 : 19 Ağustos 2026, 18:57:08 »
yanlış anlamayın ben de saç için şifa arayan bir doktorum. istediğiniz her konuyu okuyun bu ilaç zararlı, alt takımları bozan bir ilaç. Conq'u tanımam etmem ama yazdıklarından dolayı sempatim var komik geliyor hatta atışmaları falan ama adam haklı. maalesef tek çözüm bu gibi görünüyor ben kendi açımdan konuşayım ömür boyu bu ilacı kullanmam, yan etkisi olmayan bir ilacı da örneğin biotin, omega3 vs. başka bir konuya da yazdım hamilelik ihtimali olan kadınlar için bile çok riskli, eşiniz / sevgiliniz için de. aktif bir cinsel hayatınız ya da kız arkadaşınız olmayabilir kullanın yine demem 1 ay kullandın 32. gün birisiyle tanışman / bir şeyler yaşamanın ihtimali hiç mi yok? kadın eğer bundan dolayı zarar görürse hastane ortamında şikayetçi olduğu taktirde hapse varan cezalandırmalar olur kişiye zarar vermekten. hem maddi hem manevi tazminat da cabası. diğer konuda da konuyu biraz daha karşı tarafa indirgedim ama kıvanç gibi saçlarınız olduktan sonra alt taraflar çalışmadığı sürece mutluysanız benim için ok. Conq'u tek eleştirdiğim konu yine yazıyorum sanane abicim milletin iyiliğinden kullanan kullanır kullanmayan kullanmaz sorun yaşayan da yine doktora gider çare arar ya da bırakır belki geçer kendiliğinden. çok keskin olmaya gerek yok bu konularda yani bir kişiye bir kere söylersin sonra çekilirsin

ben bilime  daha çok güveniyorum hocam elbette yazdıklarınızda haklılık payı vardır ve finasterid övücü birisymiş gibi görülmekte  istemem açıkçası .
ben sadece bilimsel gerçekleri bilimin bize sunduğu imkanlarla yorumlayarak buraya aktarmaya çalıştım.bilim eğrisi ve doğrusu ile bize bunları söylüyor . bilime güvenmeyeceksek tartışılcak daha neler var neler ve bu tartışmalarında  sonu gelmez malesef.

Conqueror1453

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #10 : 19 Ağustos 2026, 18:59:22 »

Ya işte insanlar zarar görmesin diye uyarayım diyorum ama artık yani bende cekilecegim geri sürekli linç yiyorum.

Bu ilacı kullanan cinsel yönden sahalara veda etmek zorunda kalabilir isin can sıkıcı tarafı bu
 Yinede bilgilendirme için teşekkürler
  • Greft Miktarı 3371
  • Yaşınız 33

Hietzsche

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #11 : 19 Ağustos 2026, 19:11:20 »
y başka bir konuya da yazdım hamilelik ihtimali olan kadınlar için bile çok riskli, eşiniz / sevgiliniz için de. aktif bir cinsel hayatınız ya da kız arkadaşınız olmayabilir kullanın yine demem 1 ay kullandın 32. gün birisiyle tanışman / bir şeyler yaşamanın ihtimali hiç mi yok? kadın eğer bundan dolayı zarar görürse hastane ortamında şikayetçi olduğu taktirde hapse varan cezalandırmalar olur kişiye zarar vermekten. hem maddi hem manevi tazminat da cabası.

ve ayrıca  bu yazdıklarınız doğru değil hocam .hamile kadınların finasteride temas etmesi tehlikeli bulunur ve üretici firmalarda bunu prospektüslerine yazarlar .fin kullanırken doğrudan cinsel yolla erkek semeni üzerinden kadına geçiş diye bir senaryo yok :) varsa da milyonda bir ihtimal.

Yusuf333

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #12 : 19 Ağustos 2026, 19:20:42 »

Abi sen nasıl doktorsun? Alt takım çalışmıyor ne datayı koymuş adam 100 kişide 6.7 görülüyor bunların 3.9'u placebo (psikolojik) yani hadi hadi 3 kişide görülüyor sanki 100 kişinin tamamında görülüyor gibi ya :D Topikalde daha da düşük bu oran.

Finasteride ile kadın neden temas etsin abicim? Fantezi olarak eşinin göbeğine finasteride tozu döküp burundan çekmeyeceksen nasıl temas edecek? Sperm'e geçen finasteride miktarı neredeyse ihmal edilecek düzeyde. Ya tamam kullanmamak için bahane arıyorsun da doktorsan ilacı düzgün öğren birader ya.

Ha eğer bir kişi kullanmayıp sonucunu biliyorsa ve kelliğe okay ise gayet mantıklı bir ömür bir ilacı kullanmamak. Ama gidip de saç ektirme aktif dökülmenin ortasına. Yani seçimini yap ya kelliği kabul et milyonlarca insan gibi ve hayatını yaşa bir ömür ilaca bağımlı olma ya da ilacı kabullen dökülmeni stabilize et saç ektir. Bu kadar basit.
« Son Düzenleme: 19 Ağustos 2026, 19:28:07 Gönderen: Yusuf333 »
  • Yaşınız 30
  • Medikal Tedavi 1 mg propecia/gün (finasteride) ve %5 regaine köpük/gün (minoxidil)
Saç ekimi her zaman son çare olarak yapılmalıdır. Amacım bu kirli endüstride, duygusal olarak kandırılmaya açık gençlere katıksız doğruyu söylemek.

berkaysenturkk

• Yeni üye
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #13 : 19 Ağustos 2026, 19:23:12 »
ve ayrıca  bu yazdıklarınız doğru değil hocam .hamile kadınların finasteride temas etmesi tehlikeli bulunur ve üretici firmalarda bunu prospektüslerine yazarlar .fin kullanırken doğrudan cinsel yolla erkek semeni üzerinden kadına geçiş diye bir senaryo yok :) varsa da milyonda bir ihtimal.

sperm sıvısının içerisine de finasterid karışabilir, bunun yaşanma ihtimali de biraz fazla. o yüzden genellikle korunmayı önerirler bu ilacı kullanırken. milyonda bir çok iyimser bir değer, daha da uzatmak istemiyorum ben de öğrenciymişsiniz, az çok bilginiz vardır. %2-4 arası yan etki yapıyor bu ilaç, peki normal bir ilaç % hatta binde kaç yan etki yapar acaba? dediğim gibi isteyen kullansın benlik bir durum yok sonuçta

Yusuf333

• Aktif Üye
  • Hero Member
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #14 : 19 Ağustos 2026, 19:25:54 »
sperm sıvısının içerisine de finasterid karışabilir, bunun yaşanma ihtimali de biraz fazla. o yüzden genellikle korunmayı önerirler bu ilacı kullanırken. milyonda bir çok iyimser bir değer, daha da uzatmak istemiyorum ben de öğrenciymişsiniz, az çok bilginiz vardır. %2-4 arası yan etki yapıyor bu ilaç, peki normal bir ilaç % hatta binde kaç yan etki yapar acaba? dediğim gibi isteyen kullansın benlik bir durum yok sonuçta

Bilim ortada.
  • Yaşınız 30

Facebook Twitter Instagram