kaynak :
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/42396141/Bu konuda yakın zamanda yayımlanmış 2026 tarihli bir sistematik derlemeyi özellikle merak edip okudum. Çalışmanın adı Sexual dysfunction associated with 5 alpha reductase inhibitors in the treatment of androgenetic alopecia: a systematic review. Toplam 41 çalışma değerlendirilmiş. Finasterid yan etkileri konusunda sürekli en kötü senaryoları öne çıkarıp insanları korkutmak yerine bence elimizdeki güncel verilere bakmak daha sağlıklı.
Öncelikle şunu net söyleyeyim. Finasteridin cinsel yan etkileri yok demiyorum var ama zaten bu derleme de olmadığını iddia etmiyor. Ama finasterid kullanırsanız cinsel hayatınız bozulur, kalıcı problemler yaşarsınız gibi bir algı yaratmakla bilimsel verinin söylediği şey aynı değil.
Derlemede oral 1 mg finasterid kullanılan çalışmalarda cinsel yan etki oranları yaklaşık %1,9 ile %6,7 arasında. Plasebo gruplarında ise %0,9 ile %3,9 arasında. Yani finasterid grubunda bir risk artışı var, bunu inkar etmek doğru olmaz. Nitekim daha önce yapılmış geniş bir meta analizde de 5 alfa redüktaz inhibitörleri için cinsel disfonksyon relatif riski 1,57 finasterid özelinde yaklaşık 1,66 kat bulunmuş. Fakat burada sürekli gözden kaçırılan şey relatif risk ile mutlak risk arasındaki fark.
Örneğin büyük çalışmalardan birinde finasterid kullananlarla plasebo alanlar karşılaştırıldığında erektil disfonksiyon %1,4'e karşı %0,9, libido azalması %1,9'a karşı %1,3, ejakülat miktarında azalma ise %1,0'a karşı %0,4 çıkmış. yani evet finasterid tarafında artış var ama bu rakamlardan finasterd kullananların cinsel fonksiyonları ciddi şekilde bozuluyor sonucunu çıkarmak bana göre bilimsel veriyi olduğundan çok daha korkutucu sunmak olur.
Üstelik bazı randomize kontrollü çalışmalarda finasterid ile plasebo arasında cinsel yan etki açısından hiçbir fark bulunmamış. Örneğin bir çalışmada her iki grupta da oran %2 çıkmış. bence bu nokta önemli. Çünkü olay DHT düştü cinsel fonksiyon kesin bozulacak kadar basit olsaydı plasebo ile bu kadar yakın sonuçlar görmememiz gerekirdi.
Derlemenin benim özellikle dikkatimi çeken bölümü ise topikal finasterid oldu. Oral 1 mg finasterid ile topikal finasteridin doğrudan karşılaştırıldığı büyük bir çalışmada cinsel yan etki oranları topikal finasterid %0,25 için %2,8, plaseboda %3,3 ve oral finasterid 1 mg grubunda %4,8 çıkmış. Burada tabi ki topikal finasterid plasebodan bile güvenlidir gibi saçma bir sonuç çıkarmıyorum. Olay sayıları düşük ve %2,8 ile %3,3 arasındaki farktan böyle bir sonuç çıkarılamaz ama en azından topikal finasteridin sistemik yan etkiler açısından neden ilginç bir alternatif olduğunu gösteriyor.
Farmakokinetik veriler daha da ilginç. Topikal finasterid kullanıldığında kandaki maksimum finasterid konsantrasyonu oral finasteride göre 100 kattan fazla düşük bulunmuş. Serum DHT azalması ise topikal finasteridde yaklaşık %34,5, oral 1 mg finasteridde yaklaşık %55,6. Yani topikal kullanımda amaç gayet mantıklı, saçlı deride 5 alfa redüktazı baskılarken bütün vücudun finasterid maruziyetini ve serum DHT baskılanmasını mümkün olduğunca azaltmak.
Hatta topikal finasterid çalışmalarındaki doz cevap ilişkisi bence daha da dikkat çekici. %0,25 topikal finasteridin düşük hacimlerde uygulanmasında saçlı deri DHT'sinde yaklaşık %47 ile %52 azalma sağlanırken serum DHT yaklaşık %24 ile %26 azalıyor. Uygulanan miktar yükseltildiğinde ise serum DHT baskılanması %44 ile %48'e kadar çıkabiliyor. Dolayısıyla topikal finasterid konuşurken yalnızca %0,25 finasterid demek bile yeterli değil. Saçlı deriye gerçekte kaç mg finasterid uygulandığı ve kullanılan hacim sistemik maruziyet açısından ciddi önem taşıyor.
Gelelim sürekli gündeme getirilen post finasteride syndrome yani ilaç bırakıldıktan sonra devam ettiği iddia edilen kalıcı cinsel yan etkilere. Derlemeyi okuduğumda benim gördüğüm en önemli sorun burada. Finasterid bırakıldıktan sonra uzun süre devam eden cinsel problemler bildiren yayınlar gerçekten var. Bunu da inkar etmiyorum. Fakat bu yayınların önemli bir bölümü kendi kendini seçmiş hasta grupları, anketler ve kontrol grubu bulunmayan gözlemsel çalışmalar. Dolayısıyla bu verilerden PFS'nin gerçek görülme sıklığını veya bildirilen problemlerin ne kadarının doğrudan finasteridden kaynaklandığını güvenilir biçimde hesaplamak mümkün değil.
Buna karşılık kontrollü androgenetik alopesi çalışmalarında bildirilen cinsel yan etkilerin büyük çoğunluğu hafif ve geri dönüşlü görünüyor. Burada da iki uç yaklaşımın ikisini de yanlış buluyorum. Finasteridin hiçbir cinsel yan etkisi yoktur, tamamen zararsızdır demek bilimsel değil ama bunun tam tersine nadir görülen veya nedenselliği hala tartışmalı olan vakaları sürekli öne çıkararak finasterid kullanırsanız cinsel hayatınızı mahvedebilirsiniz havası yaratmak da mevcut bilimsel veriyi doğru yansıtmıyor.
Üstelik derlemenin kendisinin de kusurları var. Çalışma PROSPERO'ya önceden kaydedilmemiş. Dahil edilen araştırmaların cinsel yan etki tanımları takip süreleri ve metodolojileri birbirinden farklı. Dolayısıyla ben bu makaleyi finasteridin güvenli olduğunu kesin olarak kanıtlayan çalışma olarak da görmüyorum.
Benim okuduğum verilerden çıkardığım sonuç çok daha basit. Finasteridin cinsel yan etki riski gerçek ama mutlak olarak düşük. Bazı kişilerde gerçekten yan etki gelişebilir ve bu kişilerin yaşadıklarını küçümsemek doğru değildir. Fakat milyonlarca insanın kullandığı bir ilaç hakkında konuşurken tek tek kötü deneyimleri alıp bütün kullanıcı kitlesine genellemek de bilimsel değildir.
Ayrıca bugün artık mesele ya günde 1 mg oral finasterid kullanırsın yada hiç kullanmazsın şeklinde iki seçenekten ibaret değil. Sistemik maruziyeti ciddi biçimde azaltabilen topikal uygulamalar konusunda da giderek daha fazla veri birkiyor. Tabi topikal finasterid hiç sistemik etki yapmıyor demiyorum öyle bir şey yok. Serum DHT yine düşüyor. Ama veriler oral kullanıma göre sistemik maruziyetin ciddi oranda azaltılabildiğini gösteriyor.
Dolayısıyla insanlara finasteridin gerçek risklerini anlatmak başka şey, sürekli en kötü örnekleri seçip ilacı kullanmayı düşünen insanları korkutmak başka şey. Ben bir ilaç hakkında karar verirken ne ilaç firmalarının hiçbir şey olmaz yaklaşımını ne de internet forumlarındaki hayatın mahvolur yaklaşımını doğru buluyorum. Rakama bakarım, kontrollü çalışmaya bakarım, plaseboyla farkına bakarım ve kanıtın kalitesine bakarım.
Bu 2026 sistematik derlemesini okuduktan sonra benim vardığım sonuç da bu. Finasterid risksiz bir ilaç değil. Cinsel yan etkileri var ve bazı kişilerde gerçekten ortaya çıkabiliyor. Ama mevcut bilimsel veriler burada zaman zaman çizilen finasterid kullanırsan yüksek ihtimalle cinsel fonksiyon bozukluğu yaşarsın hatta bıraksan bile kalıcı hasar kalabilir şeklindeki tabloyu da desteklemiyor.
Risk var ama riskin büyüklüğünü olduğundan fazla göstermek başka bir şey. Bence tartışırken ikisini birbirinden ayırmak lazım.