Son cümlede geçen "daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır"
Yaptırmak istiyorsan yaptır ama yan tedavi olarak yaptır. Ana tedavi fin'dir.
Madem pubmed'e girdin, jinekomasti ve yan etki oranı % kaç pubmed'den bak.
Ben jinekomasti ile ilgili datayı koyayım. Ayrıca jinekomasti olma ihtimalin çok düşük ama bu tedavi olmadan kel olma olasılığın çok yüksek.
İlk yılda oluşma olasılığı %0.5 ama placebo %0.1 ve ilerleyen yıllarda 1.8% vs 1.1% yani risk çok düşük.
Bilgi için teşekkürler hocam. Ben de detaylı bir okuma yaptım.Önemli noktalar şu şekilde:
*Bazı erkeklerde ilacın kesilmesine rağmen cinsel yan etkilerin aylar, hatta yıllarca kalıcı olabildiğini iddia etmişlerdir.
*5-alfa redüktaz enzimi, sadece testosteron metabolizmasında değil, aynı zamanda merkezi sinir sisteminde (MSS) nörosteroidlerin sentezinde de kritik bir enzimdir. Finasterid bunun aktivitesini baskıladığı için majör depresyon, anksiyete bozuklukları, bilişsel bulanıklık (brain fog) ve ağır vakalarda intihar düşünceleriyle doğrudan ilişkilendirilmiştir. Nitekim FDA, güncel etiketlemelerde depresyon ve suisidal ideasyonu olası yan etkiler listesine eklemek zorunda kalmıştır.
*Topikal Finasterid: 24 haftalık süreç boyunca topikal finasterid uygulanan kohortta sıfır cinsel disfonksiyon vakası rapor edilmiştir. Lokal yan etkiler (eritem, kepeklenme, kaşıntı) dışında sistemik bir şikayet kaydedilmemiştir. Jinekomasti insidansı, serum testosteron birikimi olmaması sebebiyle raporlanmamıştır.
*Finasterid molekülünün lipofilik/hidrofilik özellikleri gereği, sadece kafa derisinde kalmasını sağlamak muazzam bir kimyasal mühendislik gerektirir.Eczanede hazırlanan bir süspansiyonda finasterid molekülleri zamanla kristalize olabilir, çözünürlüğünü yitirerek şişenin dibine çökebilir. Bu durumda hasta, her sprey sıkımında homojen olmayan (bazen sıfır etken madde, bazen de zehirleyecek kadar yüksek dozda finasterid) bir sıvı kullanmış olur.Durumun vehameti üzerin FDA, yakın zamanda (Nisan 2025) çok net bir uyarı yayınlamıştır. FDA, FAERS (Olumsuz Olay Bildirim Sistemi) üzerinden 2019 ile 2024 yılları arasında majistral topikal finasterid kullanan hastalardan kaynaklı 32 ciddi advers olay raporu tespit etmiştir. Bu şikayetler arasında şiddetli depresyon, uykusuzluk, baş dönmesi ve oral haplarda görülenin birebir aynısı olan "kalıcı cinsel disfonksiyon" vakaları yer almaktadır.
* Bir çalışmada da haftada 3 gün finasterid kullanmanın etkili olup yan etki ihtimalini minimize ettiği belirtilmiş.
Topikal olarak firmanın kendisi üretse güvenilip alınabilirdi. Önce daha güvenli yöntemlerle gitmeyi düşünüyorum. 0 fayda görürsem yeniden değerlendireceğim.