Gönderen Konu: Dr. Serkan Aygin 22-10-19 3500 greft  (Okunma sayısı 21939 defa)

cetlah

• Jr. Member
  • **
Ynt: Dr. Serkan Aygin 22-10-19 3500 greft
« Yanıtla #136 : 05 Nisan 2026, 13:57:15 »
Hocam finasteride ile ilgili şöyle garip bir durum var. Her gecikmen kafandan giden saç demek. Mevcutların da güçsüz kalması demek. Bundan 6 yıl önce sayın Hintell'in tavsiyesi üzerine fin kullansaydın bugün ekime gerek kalmayacaktı belki ve kendi mevcut saçların hala yaşıyor olacaktı. Ekilen saç da kendi saçın elbette ama hiçbir ekim anadan doğma saçı karşılamıyor malesef.
Karar senin. Finasteride bunca insan kullanıyor. Keşke biraz araştırma yapsan kullanan insanların % kaçı yan etki görüyor, literatürde makalelerde finasteride çalışmaları nasıl ve FDA onayı var mı tarzı araştırsan iyi olurdu. Çünkü ben saç kaybı yaşadığım ilk anda konu açtım ve hintell araştırma yap bana dedi ve o gün sordum neymiş bu finasteride diye.

Ayrıca sonsuza kadar kullanmak demişsin. Dişi de hep fırçalamak zorundayız. 20 yıl fırçalayıp 1 yıl fırçalamayım diyemiyoruz bunu da öyle düşün. Ayrıca bırakmak istersen bırakırsın saçı önemsemediğin zaman.

Hocam, değerli yorumun için teşekkür ederim.

Gerçekten katılıyorum; eğer 6 yıl önce Finasteride kullansaydım, muhtemelen ikinci ekime gerek kalmayabilirdi.

Ancak diş fırçalama örneği bence ancak finasteride’in hiç yan etkisi olmasaydı tam olarak doğru olurdu. Eğer gerçekten yan etkisiz olsaydı, ben de hiç düşünmeden kullanırdım.

Benim yaptığım küçük araştırmaya göre kullanıcıların yaklaşık %1–5’inde yan etkiler görülebiliyor. En sık bahsedilen yan etkiler:
   •   Libido (cinsel istek) azalması
   •   Erektil disfonksiyon (sertleşme problemi)
   •   Meni miktarında azalma
   •   Nadir olarak meme hassasiyeti veya büyümesi
   •   Bazı durumlarda ruh hali değişiklikleri

Bu yüzden biraz temkinli yaklaşıyorum açıkçası.

Sen bu konuda daha detaylı ve güvenilir bir araştırma yaptın mı, yoksa kendi tecrübene mi dayanıyorsun?

Belki ben de bir noktada denemeyi düşünebilirim. Eğer önerin varsa, nasıl ve hangi dozla başlamak daha mantıklı olur?

Yusuf33

• Hero Member
  • Saç ekimi sonuçları
Ynt: Dr. Serkan Aygin 22-10-19 3500 greft
« Yanıtla #137 : 05 Nisan 2026, 17:09:19 »
Eğer bir kişi kendini yan etki göreceğim diye koşullandırırsa sana o an fin şeklinde şeker verilsin yan etki görürsün (nocebo effect)

Ben araştırma yaptım elbette ama herkesin araştırma sonucu elde ettiği verileri yorumlama biçimi farklıdır. Kimisi kıl için hormonlarımla oynamam der kimi de saç olmadıktan sonra libidom düşmese ne düşse ne der. Bu kişinn doktoruyla vereceği karardır. Ekim yaptırmamış olsan kazıtma seçeneğin vardı ama artık o da yok.
Benim yaptığım araştırmalar genelde pubmed ve bu tarz bilimsel makaleler üzerine.
Benim dökülmem agresif seyretmediği (konum mevcut, 30 yaş nw2/3)için topikal fin ve xpecia başladım hintell araştırma yap dedikten sonra (doktor kontrolünde)
Yan etkilerden dolayı temkinliysen Serkan beye danışarak topikal kullanabilirsin ki zaten Serkan Aygın fin kullanımını öneriyor. (Kendi de yıllarca kullandı Koray hoca gibi)

Facebook Twitter Instagram