Gönderen Konu: Tahlil için tavsiye  (Okunma sayısı 155 defa)

dejavuu86

• Sr. Member
Tahlil için tavsiye
« : 06 Ocak 2026, 17:21:36 »
Arkadaslar merhaba  bugün tahlil yaptırdım ama sonuclarim kötü çıktı işin komik tarafı 2 ay önce de tahilil yaptırmistim daha iyi çıkmıştı orada bazı yüksek çıkan degerler için kendimce önlemler ve diyet yaptım  örnek olarak 2 ay önce kan şekerim 102 çıktı  hba1c 5.5 çıktı insülin 6 homa ir 1.40 çıkmıştı bugünkü kan tahlilinde kan şekerim 108 çıktı  diğerleri trigliserid 2 ay önce 78 bugünkü kan tahlilide 151 çıktı  kolesterol 2ay önce 226 bugünkü tahlilde 267 çıktı  ve bu iki aylık süreçte haftada 5 gün yada 6 iş çıkışlari 20 ile 30 dakika tempolu yürüyüş yaptım daha az et yedim daha fazla sebze ve bakliyat tükettim ama neden böyle çıktı tahlil anlamadım daha önceki tahillde hiç bir şey yapmıyorumdum daha iyi ve normal çıkıyordu  acaba çok uzun açlık ile kan tahlili yaptırdım yaklaşık 16 saat aç kaldıktan sonra tahlil yaptırdım bugün uzun açlık stres yaratıp tahlili etkiler mi ? Fikirlere açığım normal seviyeye nasıl donebilirim  hiç alışkin değilim bu seviyelere  tavsiye rica ediyorum

Hintell

• Admin
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • saç ekimi sonuçları
Ynt: Tahlil için tavsiye
« Yanıtla #1 : Bugün, 00:29:20 »
Öncelikle şunu söyleyeyim, anlattığın tablo birçok kişinin yaşadığı ve tek başına “her şey kötüye gidiyor” anlamına gelmeyen bir durum.

Kan tahlilleri anlık fotoğraf gibidir ve birçok faktörden etkilenir. 2 ay önceki sonuçlarla bugünküler arasında fark olması illa ki senin yanlış yaptığını göstermez. Özellikle 16 saatlik uzun açlık önemli bir detay. Uzun süreli açlık bazı kişilerde kan şekerini ve trigliseridi paradoksal olarak yükseltebilir. Vücut bunu stres olarak algılayıp kortizol ve glukagon gibi hormonları artırır, bu da karaciğerden daha fazla glikoz ve yağ salınımına neden olabilir. Yani uzun açlık bazı değerleri olduğundan kötü gösterebilir.

Bir diğer konu, son günlerdeki stres, uykusuzluk, yoğun iş temposu, hatta tahlilden bir iki gün önce yapılan egzersiz bile sonuçları etkileyebilir. Haftada 5-6 gün tempolu yürüyüş yapman çok olumlu ama bazen vücut yeni düzene adapte olurken kısa süreli dalgalanmalar görülebiliyor. Ayrıca kolesterol ve trigliserid değerleri birkaç haftalık değil daha uzun vadeli beslenme ve metabolizma durumunu yansıtır.

Beslenme tarafında etin azalması tek başına yeterli olmayabilir. Karbonhidrat miktarı ve türü çok önemli. Bakliyat ve sebze sağlıklı ama porsiyon kontrolü yoksa özellikle akşam saatlerinde kan şekeri ve trigliserid artışına katkı sağlayabilir. Gizli şekerler, meyve fazlalığı, beyaz ekmek, pilav, makarna gibi gıdalar da fark etmeden etki edebiliyor.

Şu aşamada yapabileceğin en mantıklı şey panik yapmamak. Aynı laboratuvarda, 10-12 saatlik standart açlıkla, mümkünse son 2-3 gün ağır egzersiz yapmadan ve uykunu alarak tahlili tekrar etmek. Eğer sonuçlar yine yüksek gelirse bir dahiliye ya da endokrinoloji doktoru ile değerlendirmek en doğrusu olur.

Normal seviyelere dönmek için yürüyüşe devam etmen çok iyi, bunu bırakma. Akşam karbonhidratını biraz daha kıs, protein ve sağlıklı yağ dengesini artır, uyku düzenine dikkat et. Çok uzun açlıklardan şimdilik kaçın. Vücudun verdiği sinyalleri izlemek lazım.

Bu değerlere alışık olmaman çok normal ama anlattıkların geri döndürülebilir bir tabloya benziyor. Birkaç kontrollü tekrar ve doğru değerlendirme ile netleşir. Panik yapmadan, adım adım ilerlemeni öneririm.
Global Moderator

Facebook Twitter Instagram