Hocam merhabalar aylardır lavabolarda saçımı topluyorum bir araya gelince kısa süreliğine giderde su birikmesine sebep oluyor o derece. Ekim öncesi görsele bakarsan (ekimden 4 ay önce filan) üstlerim dolu benim tepem açılmamıştı ama operasyonun 5. ayından beri tepem açık(o zaman fark ettim). Operasyondan sonraki 4. günü paylaştım sence herhangi bir açıklık var mı? Tepe ve ortaklarım oldukça sık boşluk bile yok. Artık bildiğin kelim.
Soruna gelince hocam ön kısma 2000 greft ekildi eski fotoğraflarıma bakarsan ön hattımın geriye çekildiğini çizginin yok olduğunu ama hala saçımın olduğunu fark edersin, şakaklarda zaten yok. Başka doktora gittiğimde bana dediği şey şu: 1000 graft bile çıkmamış. Saçı olan bir insan 30lu yaşlarını güzel geçirsin diye sıkılaştırma ameliyatı yaptırıyor ama hiç açılmayan yerleri açılıyor... Durum böyle özetle.
Ek olarak sağ taraf donör önceki ve sonraki halimi atıyorum. 2k greft te mümkün değil belli olmaması lazımdı çünkü senin donör yeterince sık dendi bana. Yani özetle durum bu.
Dostum merhaba,
Öncelikle durumu anlamak için soruyorum. Sen ön hattınıza saç ekimi yaptırdın ve buradan çıkan az da olsa bir şekilde çıktı. Fakat dökülmen tepeden dahi olsa devam ediyor ve seni bu durum mu rahatsız ediyor yoksa ön hattından ekilen saçlarının çıkmaması mı seni rahatsız ediyor.?
Ön hattına ekim yapılan kısıma baktığımda ekilenler çoğu çıkmış ve şakak kısımlarında zaten ekim olmamış ve buradan çıkmaması gayet normal.
Eğer dökülmenin devam etmesi seni rahatsız ediyorsa bu durum çok ayrı bir konudur. Bu konuyu ise diğer arkadaşa cevap olarak özetleyebilirim.
Hocam ekilen saçların 20’li yaşlarda döküleceği konusunda emin misiniz, yani ekim yaptırırken steroid kullanan sporcular var ki gezdikleri hormon seviyeleri 20’li yaşlarındaki bir erkekten katlarca fazla oluyor ama yine de gayet de güzel tutuyor saçları elbette fin kullanımı başarıyı arttırabilir ama söylediğiniz gibi bir durum olduğundan emin değilim arkadaşın durumu ekim başarısızlığı olması daha muhtemel
Bu durumu şu şekilde basitçe anlatmaya çalışayım. Saç dökülmelerinde en büyük etken maddelerden biri vücudumuzda bulunan DHT ( Dihidrotestosteron ) hormonu olmaktadır. Bu hormon 20li yaşlarımızın başında ( kişiye göre 18 yaşlarından sonra) salgılanmaya başlar ve vücudumuzda kıllanma oranını arttırır. Bununla beraber maalesef yoğun hormon olması durumunda saçlarımızın üst kısmında dökülmeler olmaktadır. Vücudumuz 30lu yaşlarına geldiğinde ise bu vücut bu hormonu kabul etmiş olup artık iyice oturmuş olduğu için dökülmeler yavaşlamıştır deriz ama yine de dökülmeler devam edebilmektedir. 40 yaşlarından sonra hormon salımı azalmış olacağı için dökülmeler artık iyice durmuş olur deriz.
Bu durum sadece bir genelleme olmaktadır. Maalesef herkesin bünyesi bir olmadığı için herkeste aynı yaşlarda dökülme olacaktır demek yanlış olur. Saçların dökülmesi sadece bu hormon sebebi ile olmamaktadır. Bunların dışında çok farklı etken durumlar oluşabilir. ilk aklıma gelen sebepler olarak şunları sayabilirim;
* Hatalı diyetler sebebi ile besinsiz kalma,
* Mantar hastalığı,
* Kullanılan bazı ilaçların yan etkisi,
* Ağır stresli durumlardan kaynaklı dökülme,
* Aşırı kilo kaybı sebebi ile dökülme,
* yüksek dozda A vitamini sebebi ile dökülme,
* Sistemik hastalıklar sebebi ile genelde tiroit hastalıkları, yüksek ateşli hastalıklar hatta bazen ağır gribal enfeksiyon sebebi ile dökülmeler
* Demir eksikliği sebebi ile dökülme
* Saç kıran sebebi ile dökülme
Bu yüzden dökülmeleri tek bir sebebe bağlı tutmak yanlış olur. Çeşitli sebepleri de araştırmak daha doğru olacaktır. Kişilerin genetik veya biyolojik olarak dökülme yatkınlıkları yoksa saçlarında dökülmeler olmayabilir. Bizler sadece bir genelleme olarak konuşuyoruz. Steroid kullanan sporcularda hormon dengesini bilmediğimiz için belki hormon eksikliği vardır ve bu hormon ile dengeliyor denilebilir. Bu gibi maddeler saçı döker demek yanlış olur.
Finasterid gibi ürünler vücudun hormon dengesini baskılamak için kullanılan üründür. Bu ürün prostat büyümesi için üretilmiş bir ilaçtır ve prostatı baskılaması ile DHT hormonunun az üretilmesine sebebiyet verir. Bu sebebiyetle saç dökülmesine engel olabilen bir ilaçtır. Fakat herkesin bünyesi bir olmadığı için Eğer DHT seviyesi zaten düşük bir kişi ise yan etkileri daha çok olabilmektedir. Bu durumu forumda araştırıp bulabilirsin. Bu yüzden bu tarz ürünleri kullanmadan öncesinde bir hormon testi yapılması daha doğru olacağına inanıyorum.
umarım sizler için açıklayıcı bir yazı olmuştur.