Merhabalar arkadaşlar,
Yaklaşık 5-6 aydır detaylı bir araştırma yaptıktan sonra en sonunda ben de saçımı ektirdim. Yaklaşık 1-2 senedir sağlıklı beslenip doğal saç çıkarmak için çok uğraştım ancak kafamda saç çıkması yerine ilginç bir şekilde vücudumda kıllar çıktı. Normalde benim ailemde kimsenin sırtında kıl çıkmaz ama bende çıkmaya başladı. Mecbur çözüm olarak saç ekimi yaptırdım ve bu uzun araştırma sürecinde bu forum sitesinden çok yararlandım. Ben de benimle aynı problemleri yaşayan insanlara yardımcı olmak için buraya yazmaya karar verdim.
Ben çok detaycı bir insanım ve saç ekimi için gerekli bütün araştırmaları doğal yöntemlerle olacak şekilde yaptım. Tabii ki eksik yerleri vardır ama benim içim rahat edecek seviyede olduğuna emin olunca ektirdim. Sizler benim kadar zaman harcayıp kaygılanmayın diye size de detaylı bir şekilde yaşadıklarımı anlatacağım.
Saç ektirmeden önce kan değerlerimi ölçtürdüm ve kan değerlerim yeterli seviyeye gelene kadar vitamin ve mineral takviyesi kullandım.
Benim araştırmalarıma göre en önemli değerler:
B12
Çinko (Zinc)
D3K2 Vitamini
C Vitamini
Folat (B9 Vitamini)
Demir (Ferritin)
Selenyum
Biotin
Kolajen Tip 1 ve Tip 3
Bun ve Kreatinin
Vücudun kendini toparlaması için:
Açlık kan şekeri için aralıklı oruç tuttum ve şeker, unlu gıdalar, baharatlı ve bol acılı şeyler tüketmemeye dikkat ettim. Olabildiğince yüksek protein, yeşillik ve sebze ağırlıklı beslendim.
Hemoglobin (Hb) ve Hematokrit (Htc) yani kanda oksijen değerleri için 1 hafta önceden sabah kalkar kalkmaz dışarı çıkıp 15-30 dakikalık yürüyüş yaptım. Tansiyonumu dengeledi ve inanılmaz rahatlattı.
Karaciğer değerleri için 3-4 ay öncesinden alkol ve sigara tüketilen ortamlara gitmeyi bıraktım. Günde yaklaşık 3.5 litre su içmeye özen gösterdim
AST, ALT, ALP, CRP değerlerini de kontrol ettim.
Bu yazmış olduğum değerlerin yeterli seviyede olmasını sağlamak için kan testi sonuçlarını doktora ve ChatGPT üzerinden kontrol ettirdim.
Kendi yapmam gerekenleri tamamlayınca sıra saç ekimi yapılacak yeri bulmaya geldi. Onu araştırırken baya zorlandım. Fiyat olarak ben erteledikçe fiyatlar da arttı. Normalde ilk bu siteden gördüğüm Asuman Hair saç ekim merkezine yaptırmak istedim ancak fiyatları 90 bin TL’den 110 bin TL’ye çıkmıştı. Bunun üzerine başka yerler bakmaya başladım.
İnternette araştırırken önüme sürekli fenomenlerin ve YouTuber’ların saç ektirdiği yerler çıkmaya başladı. İstemeden de olsa ben de bu tarz yerlerle iletişime geçtim. Onlara “Nasıl yapıyorsunuz?” diye sordum. İlk başta çok iyi karşıladılar, “Siz YouTuber’dan geliyorsunuz, indirim yapacağız, çok iyi ekeceğiz.” dediler. Bana Safir FUE tekniğiyle 5000-6000 greft ekilecek dendi. Daha sonra saç çizgimi çizmeleri için oraya gittim. Orada çok rastgele bir saç çizgisi çizdi ve “Senin saçına 4000 greft ekeceğiz, bir de DHI olacak.” dedi. Neyse dedim, daha sonra kapora gönderdim ve en yakın tarihte saç ekimi istedim.
Fakat beni başka birine yönlendirdiler. “Size bir gün önceden haber vereceğiz, sabah veya öğleden sonra ekim yapılacak.” dediler. Muhatap olduğum kişi değişti, üstüne doktor da değişti. Ben iyice stres olmaya başladım. “Sabahtan alsalar öğlene kadar acele mi edecekler, öğleden sonra alsalar yorgun mu olurlar?” diye düşünmekten uyuyamadım. Sonra sinirden direkt iptal ettim.
Acil başka yer bakmaya başladım çünkü 1 ay içinde yurt dışına gideceğim, ektirmem lazımdı. Daha sonra Instagram’da 40-45 yaşlarında bir adamın saç ekimi videosu çıktı karşıma. Adamın saçları çok doğal gözüküyordu. “Robotic DHI falan, yeni ekim yöntemi Rebornia Center” diye bir şeylerden bahsediyordu. Baya merak ettim. Hemen internetten “Robotic DHI” diye arattım. Saç köklerini canlı tutmak için solüsyonla birlikte besleyen ve saç ekim yönünü otomatik olarak 30° açıyla ekilen bir yöntemden bahsediyordu. İlk izlenim güzel geldi ama yaşadıklarımdan sonra önyargılı bir şekilde aradım sordum.
Benimle Arif Bey konuştu. Ona bir sürü soru sordum, her soruma enerjik ve bilgili bir şekilde cevap verdi. “İstersen gel, saç çizgini çizelim ve saç ekim tarihini planlayalım.” dedi.
“Benim zamanım yok, bir an önce saç ektirmem lazım. Yalnız geldiğimde beğenmezsem o gün saç ekimi yaptırmadan direkt iptal ederim.” dedim. “Bunu kabul ediyorsanız geleceğim.” dedim.
Bir de “Benden önce veya sonra biri olacak mı?” diye sordum. “Böyle bir şey mümkün değil, saç ekim işlemi zaten 8 saat sürüyor. Biz günde sadece 1 hasta ile çalışıyoruz.” deyince biraz içim rahatladı.
Fiyat konusuna gelince bütçemin çok olmadığını söyledim. “Robotic DHI 120 bin TL, normal DHI 70-80 bin TL.” dedi. “Benim o kadar verecek param yok ama Robotic yaptırmak istiyorum. Ben sağlıklı beslenen, saç ekimi için kan değerlerini düzeltmiş biriyim ve internette de sürecimi anlatacam.” dedim. O da “Bizim fiyatlarımız güncellendi, yaz sezonu gelseniz fiyatlar daha uygun olurdu. Robotic DHI ücretleri böyle pahalı, istersen normal DHI olsun.” dedi. Ama ben illa Robotic olsun diye ısrar ettim (iyi ki etmişim).
“Bir konuşayım, belki bir şeyler yaparız.” dedi.
“Video çekilmesine izin verirsen sana indirimli, yaz dönemi fiyatından yaparız.” dedi.
90 bin TL’ye saç ekimi için anlaştık.
Daha sonra saç ekim merkezine babamla beraber saat 9.30’da gittim. Parayı ödemeden önce saç çizgimin çizilmesini ve işlemin nasıl yapılacağını anlatmalarını istedim. Bu formda daha önceden bu konu ile ilgili çok yorum okumuştum öneri olarak da ilk olarak saç çizgisini çizdirin daha sonra parayı verin dendiydi.
İşlemde genel donör bölgenin hepsinden, yani yanlar ve arkadan 3’erli, 2’şerli ve tekli kökler alınacak, daha sonra ön kısma dökülmesi ihtimali olan yerleri de kapsayacak şekilde ekim yapılacak dedi. Mimimetrik ölçülüp hesaplanacak ve ona göre ekim yapılacak dendi.
İlk olarak arkadan başlayarak 3’lü ve 2’li kökler, ardından tekli ve ince telli kökler en ön tarafa ekilerek doğal bir görüntü sağlanacaktı.
Kalem uçlarını özel olarak 0,6 mm kullanıyoruz dedi; saç köklerine zarar vermemek için detaylı ekiyorlar. “İsterseniz işlemi canlı izleyebilirsiniz, hatta ekim sayısını ekrandan takip bile edebilirsiniz. Video kaydını da sizinle paylaşacağız.” dediler.
Sağ olsunlar, ben baya detaycı davranmama rağmen onlar daha ilgili davrandı. Hiçbir şekilde acele etmeden, saç çizgimi Lütfi Bey sabırla istediğim olana kadar tekrar tekrar çizdi. Babam yasal işlemler konusunda çok iyidir. Lütfi Bey’le sözleşme imzalamak istedi; sonra parayı ödeyeceğimizi söyledik. Bu isteğimizi de kabul ettiler, sözleşmeyi hazırlayıp getirdiler, imzaladım ve parayı ödedim.
Ben baya gergin bir şekilde, iptal etmeye hazır gitmiştim ama kendilerinden emin ve her istediğimi içime sinecek şekilde yaptıkları için içim rahatladı.
Daha sonra operasyon odasına saat 11.00’de geçtik ve damar yolu açıldı. Anestezi doktoru geldi. Biraz muhabbet ederken anesteziyi o arada yapmış. “Birazdan uykuya dalacaksınız.” derken dalmışım. Uyandığımda lokal anestezi yapılmıştı. Yüzüstü yattım, donör bölgesinden öğlen 13:15’e kadar greftler alındı. Kafamda hiçbir acı hissetmiyordum; hatta kafam bana ait değilmiş gibi hissettim.
Bir ara verildi, yemek yedim ve ekim işlemine geçtik. Ekimden önce Lütfi Bey ve Arif Bey ara ara geldiler, durumumu sordular, muhabbet ettik.
Saat 14:00 gibi ekim işlemine geçtik. Ekim sırasında makineyi hazırladılar, içerisine saç köklerini canlı tutmak için solüsyon eklediler. İşlem sırasında 4-5 kişi vardı. Arkada greftleri kaleme takan 2 kişi, önde de makineyle ekim yapan 2 kişi vardı.
“İsterseniz ekrandan izleyebilirsiniz.” dediler ama ben tercih etmedim.
Ön tarafta sol tarafı eken kişi Başak Hanım’dı; çok hızlı ve düzenli ekiyordu. “Acaba sağ tarafa yetmez, dengesiz olur mu?” diye düşündüm ama sonra o kadar sıklaştı ki artık ekilecek yer kalmadı.
Ön taraf tamamen bitti. Arka tarafta ise mevcut saçlarım vardı ama kökleri zayıftı. Bu yüzden oraya seyrek bir şekilde ekim yapıldı. Orada hafif gıdıklanma ve acı karışımı bir şeyler hissetmeye başladım, hemen söyledim. Onlar da yeniden lokal anestezi yaptılar. Sonrasında hiçbir şey hissetmeden ekim işlemi bitti.
Saat 18:30 civarında saç ekimi tamamlandı. Toplamda 7,5 saat sürdü.
4000 greft ön bölgeye, (arkayı tam hatırlamıyorum) 592 greft de arka kısma ekildi.
Toplamda 4592 greft ekildi.
Saç köpüğü ve losyonu verdiler.
İlaç olarak:
Panocer → Mide koruyucu (5 gün sabah aç karna)
Dekort → Ödem önleyici (5 gün yemekten sonra)
Prednol → Ödem önleyici (5 gün yemekten sonra)
Diclomec → Ağrı kesici (5 gün yemekten sonra)
Cipronatin → Antibiyotik (7 gün sabah-akşam)
Ayrıca ufak ağrılar için Parol verdiler.
Diğer saç ekim merkezlerinde hormon takviyesi veriliyor. “Böyle bir durum olmadan saçlarım güçlü çıkar mı?” diye sordum.
Onlar, “Gerekli PRP ve bakımları yaparsan senin için gerek yok. Ayrıca 45 yaş üstü olursan alt taraf için fark az olur ama bu yaşta alırsan performansında çok fark eder.” dediler.
Zaten kan değerlerim iyi ve sigara, alkol kullanmadığım için buna gerek duymadım.
Uçak yastığı, bandaj, şampuanlar ve ilk zamanlar kafamın arkasından ödem atacağı için yastığın üzerine sermelik yaşlı bezi verdiler.
İlk gün gayet rahat ve ağrısız eve gittim. Dik uyuyamadığımı bildiğim için önceden hazırlık yapmıştım. Melatonin bandı kullandım; 2 saat uyusam da dinç kalktım.
Direkt 1 gün sonra saç yıkamasına gitmek istemedim, bir gün daha bekledim, öyle gittim. Bu süre zarfında sürekli evdeydim ve çok dikkat ettim.
İlk 3-4 gün çok önemli. Kafamı aşağı hiç eğmedim, ağır bir şey kaldırmadım, ellerimi hep aşağıda tuttum. Sürekli gömlek ve eşofman giydim, bol bol su içtim. Ödem atana kadar biraz şişlik vardı ve kafamın üstünü hissetmiyordum.
İlk 3-4 gün geçtikten sonra rahatladım. Artık tamamen kafamın arkasından akmalar bitti, şişlik indi. Ama ara ara kaşıma isteği oluştu. Onu sorunca “Okyanus suyu burun spreyi kullan, iyileşmesi daha hızlı olur.” dediler. Gerçekten de çok işe yaradı.
Kabuk atma aşamasına kadar 2 günde bir saçlarımı çok hassas şekilde yıkadım. Kabuk atmaya gitmeden kendiliğinden kabuklar yavaş yavaş döküldü.
10. gün kabuk dökme işlemine gittim, saçımı yıkadılar. Köpük sıkıp 15 dakika bekledik, sonra masaj yaparak kabuklar döküldü ve hiç yara ya da iz kalmadı. Sadece eski saçımla yeni saçım arasında hafif bir renk farkı vardı. O da yeni çıkanların güçsüz olmasından dolayıymış; dökülüp tekrar daha güçlü çıkacaklarmış, bu normalmiş.
Benim ilk 10 günlük sürecim böyle geçti.
Bundan sonraki süreci de paylaşmayı düşünüyorum.
Benim gibi saçlarınız çok ince telli ve çabuk kırılıyorsa sık ektirmek için kesinlikle Robotic DHI yaptırmanızı tavsiye ederim. Özellikle ince uçlu kalemler olmasını ısrarla söyleyin ve solüsyonu düzgün kullanılmasını önem gösterin. Mümkün olduğunca saçıma dokunmamaya çalıştım kaşıntı geldikçe sürekli okyanus suyu (burun spreyi) kullandım.
Umarım herkesin umduğundan daha güzel ve gönlüne göre bir saç ekimi yaptırmak nasip olur.