Dostum merhaba,
Saçlarının diplerine dokunmaya korkuyor gibisin şok dökülmen henüz başlamamış. Hassas davranmadan rahatça ovalayarak yıkama yapmanı öneririm ki şok dökülmen iyice başlasın.
Bahsettiğiniz konuyu epey araştırdım lakin ovalayarak yıkama yapmak ile şok dökülme arasında bir korelasyona rastlamadım.
Ayrıca şok dökülmenin başlamasının süreci etkilediğine dair bilimsel bulguya da rastlamadım. Eğer önerdiğiniz bir makale varsa okuyabilirim.
Bildiğim kadarıyla "şok dökülme” ekim sonrası saçların geçici olarak telogen faza girmesiyle gelişen biyolojik bir süreçtir; ovma/masajla başlatılan bir şey değil. Kabuk temizliğinde 10–14. günden sonra hafif dairesel hareketlere izin verilir ama bunun amacı hijyendir, şoku tetiklemek değil. Sonrasında devam eden aşırı sürtünme cilt bariyerini irrite edip folikülit riskini artırabilir.
Şok dökülme olacaksa, zaten önümüzdeki haftalarda kendi biyolojik takviminde gelişir. Her hastada aynı derecede görülmez, hiç belirgin şok yaşamadan da gayet iyi sonuç alınabilir.