Saç Ekimi Deneyimim
Bir süredir saç ekimi yaptırmayı düşünüyordum. Bu süreçte birçok klinikle görüştüm; kimisiyle telefonda, kimisiyle yüz yüze. Her klinikten farklı bilgiler, teknikler ve fiyatlar duydum. Herkes kendi yöntemini övüyor, kimin doğruyu söylediğini anlamak ise işi bilmeyen biri için oldukça zor.
Benim için en önemli kriter sürecin mutlaka bir hekim kontrolünde olmasıydı. Ayrıca ben sedasyon ile ekim istediğim için, sedasyon uygulanmayan klinikleri de en baştan eledim. Günün sonunda tercihim Dr. Hakan Clinic oldu ve 27 Eylül 2025’te saç ekimimi burada yaptırdım.
Karar Sürecim
İlk iletişimim Seray Hanım ile oldu. Samimiyeti, sabrı ve sorulara verdiği detaylı yanıtlar güven vericiydi. Bir keresinde kendisine “Birkaç klinik arasında kaldım. Neden sizi seçeyim, beni ikna edin” dedim. O da “Önemli olan sizin içinizin rahat etmesi, aksi halde bize gelmenize gerek yok” dedi. Bu yaklaşım bana makul ve destekleyici geldi. Bazı kliniklerin ilgisiz bazılarının ise fazla ısrarcı olmalarının aksine dozunda bir süreç yürütüldü. Hem fabrikasyon ortamında ilgisiz kalırım endişem olmadı hem de burada ticari kaygıdan çok hastanın gönül rahatlığı ön plandaydı hissi oluştu.
Elbette nihai kararımı netleştiren şey sonuçlardı. Paylaşılan ekimlerde ön çizgi tasarımlarının doğallığı, standart bir kalite yakalanmış olması ve fabrikasyon şekilde onlarca hastaya ekim yapılmaması bana daha güvenilir geldi.
Karar sürecinde kliniğe giderek Hakan Bey ile görüştüm. Sakin, açıklayıcı tavrı, nelerin mümkün olup olmadığını net şekilde anlatması ve genel cerrah olması bana ekstra güven verdi. Ayrıca ön çizgi planlamasını ve kanal açımını kendisinin yapması da tercih sebeplerimden biriydi. Standart bir kalitede çizgi tasarlanacak hissi oluştu.
Operasyon Günü
Sabah erken saatte klinikte oldum. Gerekli evrak işlemleri yapıldı, fotoğraflar çekildi, kan alındı ve Dr. Hakan ile son planlama gerçekleştirildi. Donör bölgemin güçlü olduğu söylendi. Başta 4500 greft hedeflendi ama işlem sırasında 4700 greft alındı. Fazlasını almayarak donör alanı yıpratmamak ve ileride olası ikinci operasyon için verimli bırakmak istediler. Bu yaklaşım bana mantıklı geldi. Çünkü şuan daha fazla alsalar da tepeyi kapatmak zaten tek seansta mümkün değildi.
Sedasyon uygulandığı için anestezi iğnelerinin rahatsızlığını bile hissetmedim. 1–1,5 saatlik uyku halinden uyandığımda kanal açımı tamamlanmıştı, greftlerin sökülmesi tamamlanmış, toplanması bitmek üzereydi. Ardından kısa bir kahvaltı molası verildi ve ardından ekim aşamasına geçildi.
Tüm operasyon 9 saatin biraz üzerinde sürdü. Bunun 6 saati sadece ekim aşamasıydı. Ali Bey ve ekibiyle sohbet ederek, müzik dinleyerek gayet rahat geçti. Ön çizgi planlamasında çok titiz davrandılar. Hatta ben biraz hızlanalım çok sıkıldım diye şaka yaptığımda dahi Ali Bey “Dikkatli değil de hızlı yaparsak istediğimiz doğallığı vermeyiz bunda bize yakışmaz.” diye karşılık verdi. O an bile doğru tercih yaptığımı hissettim.
Planlanandan biraz fazla greft çıktığı için onları da arkaya geçiş alanına yerleştirdiler.
Genel olarak düşündüğümden çok daha ağrısız ve konforlu geçti. Sadece uzun süre aynı pozisyonda yatmak yorucuydu. Muhtemelen sedasyon sayesinde süreç çok rahat oldu.
Operasyon Sonrası
İlk gece çok şiddetli bulantı yaşadım ve biraz ağrım oldu. Sıkıntılı bir gece geçirdim. İkinci gün bandaj değişiminden sonra belirgin şekilde rahatladım, o akşam çok daha iyi uyuyabildim. Kliniğin, bakım ve yıkama süreciyle ilgili bilgilendirmeleri çok açık ve yeterliydi, bu konuda kafamda soru işareti kalmadı.
Olumlu Yanlar
• Hekimin sürece aktif olarak dahil olması
• Ön çizgi tasarımlarının doğallığı ve standart olması
• Günde onlarca hasta yerine daha sınırlı ve kontrollü ekim yapılması
• Ticari kaygı yerine hasta odaklı yaklaşım
• Sedasyon sayesinde ağrısız ve konforlu bir operasyon
• Bakım ve sonrası için verilen bilgilendirmelerin açık ve yeterli olması
Geliştirilebilecek Yanlar
• Ücret, piyasaya göre ortalamanın biraz üzerinde. (Ben iç huzurumu önceliklendirdim ama herkesin ekonomik koşulu farklıdır.)
• Yan hizmetler sınırlı; bazı kliniklerin sunduğu otel/ulaşım gibi ek hizmetler burada yok. Ücret yalnızca operasyon için. Sedasyon da ek ücrete tabi.
• Sedasyon sonrası şiddetli bulantı yaşanabiliyor; bu yüzden özellikle sedasyon alanlara önleyici bir ilaç verilebilir.
• Butik bir klinik olduğu için başka bir klinikte kendi alanını kiralamış durumdalar. Bu sebeple dışarıda hiçbir yerde kliniğin tabelası yok. Biraz daha kurumsal bir duruş için bunun gibi detaylara bakmaları faydalı olabilir.
Genel Değerlendirme
Benim için önemli olan içimin rahat olmasıydı. Dr. Hakan Clinic’te hem hekimin sürece doğrudan dahil olması hem de ekibin yaklaşımı sayesinde gönül rahatlığıyla işlem yaptırdım. Ücret biraz yüksek olsa da aldığım hizmet, doğallık ve güven açısından içime sindi. Şu an sürecin çok başındayım ama ilk izlenimlerim oldukça pozitif.
Hatta süreç belli bir olgunluğa geldiğinde bir deneyim videosu çekebileceğimizi ilettim. Çünkü bu tip videolar benim karar sürecimi etkilemişti. Onlar da pozitif karşıladı. Gidişata göre bakalım dedik.
Ayrıca ekim sonrası süreçte Fakih Bey’in güleryüzlü ve pozitif iletişimi ve yine sürecin baştan sona her aşamasında Koray Bey’in desteği ve açıklamaları çok yardımcıydı. Yine ismini sayamadığım tüm ekibin yaklaşımı için eğer okurlar ise teşekkürlerimi iletiyorum.
Ekim öncesi ve sonrası fotoğrafları ekliyorum.
Ayrıca sürecin ilerleyişini ara ara güncelleyerek paylaşacağım.
Yine süreç içinde pozitif / negatif nasıl bir deneyim yaşarsam aynı açıklıkta yazıyor olurum.