Selam dostlar,
Ekimimin 12. günündeyim. Süreç genel olarak iyi gidiyor ama son günlerde iyileşme hızının biraz yavaş olduğunu fark ettim.
“Acaba içeriden bir eksiklik mi var?” diye düşünerek kan tahlili yaptırdım. Sonuçlar gelince sebep netleşti.
📋 Tahlil Özeti (06.11.2025):
• D Vitamini: 11 µg/L → ciddi eksiklik (normal 30–100 µg/L)
• B12: 283 ng/L → alt sınırda (saç için ideal genelde 500+ ng/L)
• Ferritin: 68 µg/L → normal ama saç için düşük (100+ daha ideal)
• Çinko, Demir, Tiroid, Testosteron: normal
💡 Doktor Yorumu:
D vitamini saç köklerinin büyüme fazına geçmesini destekliyor. Eksik olduğunda kökler dinlenme fazına girip dökülmeyi artırabiliyor.
B12 ise saç köklerine oksijen taşınmasında görevli, düşük seviyede saç telleri zayıf ve cansız olabiliyor.
💊 Şu anda kullandığım takviyeler ve ilaçlar:
• Biotin 5000 mcg (günlük 1)
• Xpecia (günde 2 tablet)
• Finasterid (Proscar 4/1, günlük 1 parça)
• B12 takviyesi (doktor önerisiyle)
• D Vitamini damla (haftalık doz şeklinde)
🍽️ Ek olarak ferritini yükseltmek için beslenmeye dikkat ediyorum: kırmızı et, yumurta sarısı, yeşil sebze, ceviz gibi gıdaları artırdım.
🧠 Tavsiyem:
Saç ekimi sonrası süreçte sadece dış bakım değil, kan değerlerini dengelemek de çok önemli.
Greft tutunması, yeni saç çıkışı ve genel saç sağlığı için bu değerler doğrudan etkili.
Özellikle D vitamini, B12 ve ferritin düşükse, ekim sonrası süreç yavaş ilerleyebiliyor.
Kısacası; ekimi yaptırdım ama asıl toparlanmanın vücudun iç dengesinde olduğunu fark ettim.
Takviyeleri düzenli kullanacağım, 2-3 ay sonra gelişmeleri burada güncellerim.
Sizde de ekim sonrası düşük D vitamini ya da B12 çıktı mı?
Takviyelerden sonra fark hissettiniz mi?
Yani sadece dıştan saça bakmak yeterli gelmeyebilir öncelikle saç için bi uzmana gözükmenizde fayda var
Teşekkürler