Gönderen Konu: Doğru Finasteride & Minoxidil Kullanımı  (Okunma sayısı 605 defa)

zinedine zidane

• Yeni üye
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
Doğru Finasteride & Minoxidil Kullanımı
« : 23 Mart 2026, 22:28:20 »
Merhabalar,

Saç ekimiyle ilgili görüştüğüm merkezlerden yaşım (26) gereği ilaç kullanma tavsiyesi aldım. Bu tavsiye ve forumlardaki yorumlar sonrasında yan etkilerinden dolayı tereddüt ettiğim Finasterid kullanmayı düşünüyorum. Fakat bu noktada birkaç sorum olacak; deneyim ve bilgilerinizi paylaşabilirseniz çok sevinirim.

1- Finasteride kullanımında yan etki görüp görmediğimi ne zaman sonra anlayabilirim? Yan etki gördüğüm noktada bırakırsam yan etkiler kaybolur mu?

2- Türkiye'de satılan ve başarılı bulduğunuz Finasteride ve minoxidil ilaçları nelerdir? Proscar, Propecia - Regaine, Minoxil vs. çıktı internette karşıma. İlk defa başlayacak biri olarak nasıl bir strateji izlemeliyim? (Önce şu ilaçla şu mg başla sonra artır + Minoxidil sabah başla sonra günde 2'ye çıkar vs. gibi)

3- Son sorum saç ekimimi ilaç tedavisinden 1 ay sonra yaptırmam hata mı olur? Havalar iyice ısınmadan yaptırmak ve saçlı bir görüntüye kavuşmak istiyorum.

caputodeoro

• Sr. Member
  • Saç ekimi sonuçları
Ynt: Doğru Finasteride & Minoxidil Kullanımı
« Yanıtla #1 : 26 Mart 2026, 01:42:16 »
Merhabalar,

Saç ekimiyle ilgili görüştüğüm merkezlerden yaşım (26) gereği ilaç kullanma tavsiyesi aldım. Bu tavsiye ve forumlardaki yorumlar sonrasında yan etkilerinden dolayı tereddüt ettiğim Finasterid kullanmayı düşünüyorum. Fakat bu noktada birkaç sorum olacak; deneyim ve bilgilerinizi paylaşabilirseniz çok sevinirim.

1- Finasteride kullanımında yan etki görüp görmediğimi ne zaman sonra anlayabilirim? Yan etki gördüğüm noktada bırakırsam yan etkiler kaybolur mu?

2- Türkiye'de satılan ve başarılı bulduğunuz Finasteride ve minoxidil ilaçları nelerdir? Proscar, Propecia - Regaine, Minoxil vs. çıktı internette karşıma. İlk defa başlayacak biri olarak nasıl bir strateji izlemeliyim? (Önce şu ilaçla şu mg başla sonra artır + Minoxidil sabah başla sonra günde 2'ye çıkar vs. gibi)

3- Son sorum saç ekimimi ilaç tedavisinden 1 ay sonra yaptırmam hata mı olur? Havalar iyice ısınmadan yaptırmak ve saçlı bir görüntüye kavuşmak istiyorum.
1 finasteridde yan etki görüp görmediğini ilk 1 ay içerisinde anlayabilirsin, ilk başlarda testislerden beyne giden nöron sinir hücrelerinde bazı oynamalar olabilir buda testis ağrısıyla sonuçlanabilir, genelde libido düşmesi görülebilir bunuda mastürbasyonu sex aktivitelerinde azalma cinsel ilginin artık olmaması şeklinde cinsel etkilerini ordan anlayabilirsin ha bunu psikolojik olarakta görebilirsin gerçekten de görebilirsin.

2, propeciayı başta 0,25 mg olacak şekilde almandan yanayım tablet eziciler var trendyolda satılır ordan dörde bölüp alabilirsin bu dozda başlaman kademeli arttırıp ilacın aniden patlamasını önler vücutta ve bu ilaca başlamadan önce hormon testleri vermelisin endokrolojiye sıkıntılı hormon düzeyin varsa muhtemelen yan etki göreceksin

3-  saç durumunu bilmediğimiz için, medikal tedaviden sonra belkide saç ekimine ihtiyaç bile duyamayacak hale gelebilir saçların
Ben yoruldum hayat, gelme

Yusuf33

• Sr. Member
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #2 : 26 Mart 2026, 21:19:49 »
Güzel yanıt vermiş sayın caput. bir kaç ekleme yapayım :
1) bu yan etkileri (fin'den) görürsen bile bir çok kişi ilacın kullanımından sonra yan etkilerin geçtiğini raporlamış. bir kısmında geçmeyince doz düşürmüş (1 mg standard dozdan düşmüş, sen 0.25 ya da 0.5'den başlarsan zaten düşük doz) ve yan etkiler geçmiş. Buna rağmen geçmezse topikal deneyebilirsin.

2) Saç ekimi son çare yapılmadılır. Medikal tedaviye zaman tanı. Finasteride'in tüm sonucunu göstermesi 2 yıl sürer, 2 yıldan sonra grafik düzleşir (plato yapar) 6 ayda mikro düzeyde iyileşmeler görülür. 1 ila 2. yıl arasında kozmetik değişiklikeri görürsün. Belki başta 4.000 greft gerekecekken tedaviye iyi cevap vereceksin ve 3.000 greft yeterli gelecek belki de? Bu süre zarfında :
a) finasteride'i tölere edebilecek misin uzun süre bunu göreceksin.
b) dökülme stabilizasyonun sağlandı mı onu göreceksin. eğer stabilize olduysa geleceğe yönelik planlaman kolaylaşır. Saç ekimini biraz daha agresif (saç çizgisi aşağıda gibi) yaptırabileceksin (tabi yaş kavramı da önemli) eğer olmadıysa belki dut eklemen gerekecek tedaviye.

Bu anlattıklarım başarısı tescillenmiş yoldur.

zinedine zidane

• Yeni üye
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #3 : 28 Mart 2026, 18:51:06 »
caputodeoro ve Yusuf33 öncelikle ikinize de yanıtlarınız için çok teşekkür ederim.

1- Yanıtlarınızdan bu soruya yan etki görürsem 1 ay içerisinde anlayabileceğim sonucunu çıkarıyorum. Kalıcı bir yan etki bırakma durumu ise oldukça düşük anladığım kadarıyla.

2- Proscar, Propecia, Xpecia gibi ilaçlar arasındaki fark sadece doz mu oluyor? Neden propecia'yı seçtiniz örneğinizde, doz için mi?

3- Bu soru için de güncel saçıma ait fotoğraflarımı iletiyorum. Açıkçası ilaç tedavisiyle tepe bölgesini halledebileceğime dair umudum var fakat önlerin ekimsiz toparlanması bir mucize gibi geliyor. Siz ne düşünüyorsunuz, nasıl bir yol izlerdiniz? (Son foto 8 sene öncesine ait)

Yusuf33

• Sr. Member
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #4 : 28 Mart 2026, 19:08:00 »
Xpecia'daki saw palmetto doğal bir madde. Finasteride ise sentetik bir madde tam olarak düşük dozu demek doğru olmayabilir iş biraz kimyaya kayıyor orada :D
Kalıcı yan etki konusunda ise tıbbi otoriteler görüş birliği sağlamıyor. Elbette bunu yaşayan insanlar var. Bu ihtimali minimale indirmek için önceden hali hazırda cinsellik problemleri olan ya da psikolojik sorunları olan veyahut hormonal dengesizlikleri olan insanlara reçete edilmiyor zaten. Bu yüzden reçeteyle satılıyor ve doktor kontrolü şart.

Doktor onaylarsa 1 yıl deneyin fin + min'i. Sorun olursa duruma göre doz düşürür ya da bırakırsınız. 1 yıl sonunda gelişim görürseniz bu bekleme süresini 2 seneye tamamlarsınız. Sonra dökülme stabil olursa konservatif bir ekim değerlendirebilirsiniz kalan yerlere ama belki sonuç iyi gelir ve takmazsınız bile eksik kalanları.

Bu arada doktorunuz dürüst bir doktormuş. Burada 23 yaşında saç eken klinikler gördüm bir de utanmadan fin önermemiş üstüne. O arkadaşların başarılı olma şansı sıfır. Siz ise bilinçlisiniz. Şu an en önemli yapacağınız şey dökülmenizi stabil hale getirmek. Üstüne saç çıkartırsanız pastanın kreması olur. Çok ümit bağlamayın.

Unutmayın ki uzun oyunu düşünmek gerekir, hayat 20'li ve 30'lu yaşlardan ibaret değil ve 40'lı, 50'li yaşlarda da saç isteyeceksiniz o yüzden medikal tedavi öncelik, ekim ise en zorunlu durumda tercih edilmeli.

zinedine zidane

• Yeni üye
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #5 : 28 Mart 2026, 19:24:43 »
Detaylı açıklamanız için çok teşekkür ederim. Sizin ve caputodeoro'nun bahsettiği yönergeye uygun hormon testleri sonrası ilaç kullanım sürecini başlatmayı düşünüyorum.

Yaş da geçtiği için süreçten hızlı sonuç almak istiyorum. Bir de medikal tedavinin ön çizgide etkisi soru işareti açıkçası. Bu durumda sizin dediğiniz gibi 1-2 sene medikal tedavi sonrası duruma göre ekim yaptırma seçeneği yerine 1 ay ilaç kullanımı sonrası ekim ve ekimden sonra ilaç tedavisini sürdürme yaklaşımına yanıtınız ne olur?

Yusuf33

• Sr. Member
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #6 : 28 Mart 2026, 19:31:39 »
Verteks seyrekliğin var. Belki oradaki DHT tarafından minyatürize edilmiş saçları düzenli fin ile geri kurtaracaksın. Oraya ekim gerekmeyecek belki. Önlerde de belki bazı minyatür saçları canlanacak ve 4000 greft yerine 3000-3500 greft gerekecek. O yüzden tedaviye zaman tanımak gerekir. Genelde 6 ayda mikro iyileşmeler 1 ila 2 yıl arasında da kozmetik gelişmeler gerçekleşir. 2 yıldan sonra genelde iyileşme görülmez, mevcut korunur o yüzden beklemekte fayda var.
Bir de 1 ay kullandın ekime gittin ama fin'i tölere edemediğini gördün. Ekim planlamasını hep fin kullanacakmış gibi yaptın ama yan etkiler gerçekleşti. O yüzden bu arada hem dökülme gözlemlemesi hem de ilacı uzun yıllar kullanabilecek misin onu görürsün.

Yusuf33

• Sr. Member
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #7 : 28 Mart 2026, 19:39:16 »
Verteks seyrekliğin var. Belki oradaki DHT tarafından minyatürize edilmiş saçları düzenli fin ile geri kurtaracaksın. Oraya ekim gerekmeyecek belki. Önlerde de belki bazı minyatür saçları canlanacak ve 4000 greft yerine 3000-3500 greft gerekecek. O yüzden tedaviye zaman tanımak gerekir. Genelde 6 ayda mikro iyileşmeler 1 ila 2 yıl arasında da kozmetik gelişmeler gerçekleşir. 2 yıldan sonra genelde iyileşme görülmez, mevcut korunur o yüzden beklemekte fayda var.
Bir de 1 ay kullandın ekime gittin ama fin'i tölere edemediğini gördün. Ekim planlamasını hep fin kullanacakmış gibi yaptın ama yan etkiler gerçekleşti. O yüzden bu arada hem dökülme gözlemlemesi hem de ilacı uzun yıllar kullanabilecek misin onu görürsün.

kaynak : https://www.americanhairloss.org/hair-transplant-surgery/am-i-a-candidate/

caputodeoro

• Sr. Member
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #8 : 28 Mart 2026, 23:24:21 »
caputodeoro ve Yusuf33 öncelikle ikinize de yanıtlarınız için çok teşekkür ederim.

1- Yanıtlarınızdan bu soruya yan etki görürsem 1 ay içerisinde anlayabileceğim sonucunu çıkarıyorum. Kalıcı bir yan etki bırakma durumu ise oldukça düşük anladığım kadarıyla.

2- Proscar, Propecia, Xpecia gibi ilaçlar arasındaki fark sadece doz mu oluyor? Neden propecia'yı seçtiniz örneğinizde, doz için mi?

3- Bu soru için de güncel saçıma ait fotoğraflarımı iletiyorum. Açıkçası ilaç tedavisiyle tepe bölgesini halledebileceğime dair umudum var fakat önlerin ekimsiz toparlanması bir mucize gibi geliyor. Siz ne düşünüyorsunuz, nasıl bir yol izlerdiniz? (Son foto 8 sene öncesine ait)
4. fotodan anladığım kadarıyla sınıra gelmişsin zaman kaybetmeden başla alın açıldımı orayı ilaçlar kapatamıyor ekstra dermarollerle ketokonazolde tedaviye ekle frontal bölgeye mutlaka ama mutlaka dermaroller haftada 2 yapmalısın o bölge çok riskli
Ben yoruldum hayat, gelme

saw palmetto gücü adına

• Yeni üye
  • *
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #9 : Bugün, 00:29:27 »
Xpecia'daki saw palmetto doğal bir madde. Finasteride ise sentetik bir madde tam olarak düşük dozu demek doğru olmayabilir iş biraz kimyaya kayıyor orada :D
Kalıcı yan etki konusunda ise tıbbi otoriteler görüş birliği sağlamıyor. Elbette bunu yaşayan insanlar var. Bu ihtimali minimale indirmek için önceden hali hazırda cinsellik problemleri olan ya da psikolojik sorunları olan veyahut hormonal dengesizlikleri olan insanlara reçete edilmiyor zaten. Bu yüzden reçeteyle satılıyor ve doktor kontrolü şart.

Doktor onaylarsa 1 yıl deneyin fin + min'i. Sorun olursa duruma göre doz düşürür ya da bırakırsınız. 1 yıl sonunda gelişim görürseniz bu bekleme süresini 2 seneye tamamlarsınız. Sonra dökülme stabil olursa konservatif bir ekim değerlendirebilirsiniz kalan yerlere ama belki sonuç iyi gelir ve takmazsınız bile eksik kalanları.

Bu arada doktorunuz dürüst bir doktormuş. Burada 23 yaşında saç eken klinikler gördüm bir de utanmadan fin önermemiş üstüne. O arkadaşların başarılı olma şansı sıfır. Siz ise bilinçlisiniz. Şu an en önemli yapacağınız şey dökülmenizi stabil hale getirmek. Üstüne saç çıkartırsanız pastanın kreması olur. Çok ümit bağlamayın.

Unutmayın ki uzun oyunu düşünmek gerekir, hayat 20'li ve 30'lu yaşlardan ibaret değil ve 40'lı, 50'li yaşlarda da saç isteyeceksiniz o yüzden medikal tedavi öncelik, ekim ise en zorunlu durumda tercih edilmeli.

propecia reçetesiz alınabiliyor bildiğim kadarıyla.

Facebook Twitter Instagram