Açılın lütfen bu konuda gerçek tecrübeli kişi geldi açılın. Şaka bir yana merhaba sevgili arkadaşlar. 22-23 yıldır saçla mücadele eden her yeri takip eden okuyan birisi olarak nihayet bir değerlendirme yapma zamanı geldi ve tecrübelerimi aktaracağım.
Küçüklükten beri bunun saçları dökülmez dedikleri yumuşak ve dalgalı bir saç yapısına sahip idim. Sülalede dökülme genetik yani çok fazla kel var. 18-19 yaşlarımda genel incelme ile başladı genel seyrekleşti ve 20lerde yanlardan açılma başladı. Çok hızlı ilerledi maalesef gür saçlarımın yaklaşık %40ını 21li yaşlarda kaybettim. Keşke o zamanlar minoxidil ve finasterid hatta bu forumlar bilgiler yaygın olsa idi. Doktora gittim o da genetik olduğunu rogaine diye ilaç olduğunu ülkemizde bulunmadığını bir de propecia olduğunu ama onun da yan etkileri olduğunu 40 yaşıma kadar kullanmam gerektiğini pahalı olduğu söylemişti o zamanlar. Çok genç olmam ve şimdiki dijital iletişim ortamının olmayışı nedeni ile finasteride cesaret edemedim. Doğal olarak güçlenir diye saçlarımı kazıttım vichy ürünlerini kullandım placenta şampuan vs derken 22-23 yaşlarıma doğru yandan açılmalar şiddetlendi, en kötüsü ise çok üzgünüm ama esas olay şu idi; psikoloji bozulması ve özgüven sarsılması. Esas problem budur.
23 yaşlarımda bir eczanede tesadüfen rogaine gördüm ve hemen alarak kullanmaya başladım. Gerçekten fayda ettiğini deneyimledim ve aynı eczaneden tedarik ederek 1-2 yıl devam ettim.
25 yaşlarımda çeşitli yerli sitelerde rogaine yayılmaya başladı köpük formu çıktı. Köpük formundan daha da fayda gördüm. Şampuan olarak bioxin kullanmaktaydım. Süreci yavaşlattım ama incelme devam ediyordu. Askere de gidince de imkansızlıktan tüm tedavi boşa gitti yanlar iyice açıldı tepede de seyrelmeler başladı.
Risk alıp 27 yaşlarımda finasterid başladım. Evet askerde kaybettiklerimi bir nebze toparladım fakat geri getiremeyeceğimi net anladım saç ektirmeye kesin karar verdim. Saç ekimi sonrası herşey mükemmeldi. Rogaine ve finasterid devam ettim şampuan olarak Revita kullandım. Promox sprey kullandım inanılmaz bir fayda gördüm. (Yurtdışından malum artık gönderilemediği için alıp kullanamıyoruz, en memnun kalıp faydasını gördüğüm ilaç bu oldu) tricomin sprey ve şampuan kullandım fayda gördüm. Spiro krem kullandım faydasını gördüm. Nizoral şampuan arada kullandım fayda gördüm, Dermaroller da kullandım, bu süreçte spor da yaptım ve bambaşka bir insan oldum. 10 yaş gençleşmiştim. Çeşitli döngüler (yine dökülme vs olsa da kısa sürede tekrar düzeliyor idi)
32-33lü yaşlarda birden ani agresif bir dökülme yaşadım. Adeta tüm kazandıklarım gitti. Saç ektirdiğim için iyice belli de oluyordu. Tepe üst iyice seyrekleşti. Aşırı derecede psikolojik olarak çöktüm. Risk alıp saçlarımı 0 numara makine ile kısalttık. MultiVitamin takviyesi aldım ve dermaroller ile azelderm ile acnlyse krem eşliğinde rogaine foam çok sıkı disiplin ile uyguladım. Finasteride yine devam ettim. Bu arada bu süreçte hiçbir yan etki görmedim. 3 ayda tekrar herşeyi toparladım çok iyi oldu.
Burası 1. kritik nokta: 35-38 yaşlarıma kadar herşey yolunda gitti. Fakat rogaine foam, revita şampuan falan artık yurtdışından gerek duyduklarımı getiremiyordum, yasaklandı malum biliyorsunuz. Anca tanıdık biri olacak ona diyeceksiniz getirecek fakat böyle bir imkanım yoktu. Ben de minoxil forte, bioxcinin gibi aklınıza gelecek tüm yerli sıvı minoxidillerle tedaviyi sürdürmeye devam ettim. Hatta bazen içlerine dutasterid karıştırdım. Finasterid devam ediyordum zaten. Fakat bu süreçte dikkatimi çeken rogaine kadar verim alamadım. Bir tanıdık vasıtası ile minoxidilmax sitesinden çok iyi minoxidil finasterid kombinasyonları içeren ürünleri getirttim fakat fayda göremedim. 41 yaşıma kadar da iyice saçlarım eskiye döndü ve seyrekleşti. En tepem artık farkedilir şekilde azaldı. Şampuan olarak da prozinc mor kutu iyi geliyordu sadece.
Bu süreçte evlendim çocuğum da oldu. Çocuk öncesi 5-6 ay önce proscarı olası yan etkilerden dolayı tamamen bıraktım. Çocuk sonrası tekrar başladım ama düzensiz kullandım. Gerek yaşım gereği gerekse iş hayatı yoğunluğundan olsa gerek 20li yaşlardaki kadar artık saç meselesi fazla etkilemiyordu

Minoxil de kullanmaya devam ettim ama artık kabullendim, iyice saçlarım seyrekleşti ekim yapılan yerler belli oluyordu. Kilo da aldım.
41 yaş; Burası 2. Kritik nokta: bir vesile ile yurtdışı seyahatine çıktım. Bir markette rogaine foam gördüm ve 4 kutu aldım. (4x3=12 tüp) yurtdışında eczaneden revita şampuan buldum ve aldım, dermaroller azelderm ve acnlyse başladım. Proscar tekrar ve disiplinli şekilde başladım. Yani kısacası ilk ve orijinal ürünlerime geri döndüm.
42-43 yaşta orijinal ilk kullandıklarımın faydasını tekrar görmeye başladım. Ciddi kalınlaşmalar başladı. Pozitif etki gördükçe heyecanlandım ve düzenli şekilde tedaviyi 1 yıl aralıksız sürdürdüm ve devam ediyorum; İnsanlar değişimi farketti. Spora da tekrar başladım. Kaybettiklerimi neredeyse tekrar tamamen kazandım. Dökülme sıfır. Kalınlaşma devam ediyor. 6-7 yaş gençleştim. Bir karar verip risk alıp geçen hafta dutasterid (avodart) başladım. 1. Haftadayım her gün alıyorum. 1-2 hafta daha kullanıp 2-3 günde 1 almayı planlıyorum. Şunu anladım ki kendi deneyimime göre rogain foam’ın yerini hiç bir minoxidil tutmuyor. Revita şampuan ve konazol çok iyi, finasterid şart.
22 yılda kesin fayda gördüklerim:Rogaine foam, finasterid, dermaroller+acnelyse+azelderm, revita şampuan, konazol şampuan, promox sprey (%10 minoxidil+azelaic acid+retinoic acid+finasterid), tricomin sprey ve şampuanı, spironolakton spiro krem, biotin tabletleri, çeşitli multivitaminler, çinko ve d vitamini, prozinc mor kutu (içeriği değişti artık kullanmıyorum)
22 yılda fayda görmediklerim:Vichy, otacı, aminexil, çeşitli yağlar, minoxil forte, bioxcinin, kirkland minoxidil foam, minoxidilmax sitesi ürünleri, İran malı pak dorou minoxidil, revivogen sprey ve şampuan, revigen, saw palmetto kapsülleri ve şampuanları, bioxin ürünleri ve şampuanları, saç forum sitelerinde tarifi verilen ilaç ve tabletlerle karıştırılarak yapılan ilaçlar, toz minoxidil ve azelaic asit ile verilen tarifler, xpecia, shenmin, çeşitli saç tırnak vitaminleri, saç mezoterapisi, prp, spectral dnc serisi ürünleri, saçlı deriye masaj, kükürt sabunu, alopexy t
44 yaşında şimdi denemeyi düşündüklerim, başladıklarım ve devam ettiklerim
1-)Dutasterid (1 hafta oldu başlayalı günde 1)
2-)Regaine foam (günde 1 akşam)
3-) Dermaroller+acnelyse+azelderm (haftada 1)
4-) Revita şampuan (her sabah)
5-) Konazol şampuan (haftada 1, 15 dakika köpüklü bekletiyorum kafada)
6-) MultiVitamin (ayda 3-5 kere düzensiz şekilde)
7-) D vitamini (test değerim düşük çıktığından dolayı haftada 1 kez alıyorum doktor reçetesi)
NOT: Bu forumda adı geçen bir eczanenin hazırladığı minoxidil kombinasyonlarını merak ettim (promox spreyden o kadar memnun kaldım ki benzerini yapılmış mıdır diye denemeye karar verdim sanmıyorum ama bakalım becerebilmişler mi?) şu an promox sprey siparişi vermek imkansız. (Ayrıca bir şişe artık 250 dolar olmuş, içine latanoprost falan eklenmiş değişmiş, Amerika’ya yolu düşen zengin arkadaşlar denerlerse yorum yapsınlar)
NOT2: Pandemi dönemi öncesi veya ilk zamanlarında veya serbestlikler ilan edilince saç ektirmediğime pişmanım. 28 yaşında ektirmiştim. Donör bölge iyi ve 2. ekimi yaparak ciddi bir kazanç sağlayabilirdik olmadı. Şimdi 44 yaşındayım, ekonomik durum ortada, şu an zor ama duruma göre dutasteridden fayda gelmez ise belki diyebilirim. Çünkü hem yaşımdan dolayı hem de şimdiki saç halimden memnun olduğumdan dolayı saç ekimine uzağım. İnşallah dutasteridden yan etki görmem ve pozitif bir etki alırım. Güncelleme yapacağım konuya.
Tavsiye:
Buraya yazma sebebim genç arkadaşlarımızı çok iyi anladığımdan dolayı bir fikir vermek tecrübe paylaşmak idi. Keşke 20lerin başında bu tedaviyi uygulasaydım. En verimli ürünleri bu şekilde deneyimledim. Ben yan etki yaşamadım diye siz de yan etki yaşamazsınız diyemem lütfen dikkat edin, değerlerinize baktırın, doktorlarınızla görüşün. Para biriktirin ileride ektirme de düşünün. Özgüven ve psikoloji çok önemli. Kendinize güvenin ve problem etmeyin. 45li yaşlarda bir ağabeyiniz ve arkadaşınız olarak tavsiyem budur herkes diyor biliyorum bize de dediler ama lütfen fazla takmayın. Bir de biraz daha şanslısınız bence bizim dönemdeki kadar aşırı büyük bir sosyal problem değil saç olayı artık. Zaman değişiyor insanlar da bakış açıları da değişiyor. 40lara doğru geldiğinizde siz de öyle diyeceksiniz

herkese başarılar, Allah yolunuzu bahtınızı açık etsin, mutlu olun pozitif olun…